Verschil tussen provincies

Bijna helft van Nederlandse woningen is rijtjeshuis: erfenis uit jaren 60, 70 en 80

03 augustus 2022 02:20 Aangepast: 03 augustus 2022 02:28
Een typisch Nederlandse straat in het Zuid-Hollandse Berkenwoude. Beeld © ANP / Tobias Kleuver

Zo'n 42 procent van de Nederlandse woningen is een rijtjeshuis. Die woningen, die in rijtjes van minimaal drie staan, zijn een erfenis uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Vrijstaande huizen zie je relatief het meest in de dunbevolkte provincies Friesland en Drenthe.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van het aantal woningen dat begin vorig jaar in Nederland stond.

3,4 miljoen rijtjeshuizen

Ruim een derde van de huizen is een meergezinswoning, zoals een appartement, 13 procent is vrijstaand en 9 procent een twee-onder-een-kapwoning.

Welk woningtype de overhand heeft, verschilt sterk per provincie. Van de 3,4 miljoen rijtjeshuizen in Nederland staan de meeste in Zuid-Holland (683.000). Dat is 40 procent van de woningen in deze provincie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huizenprijzen dalen (hard) in Canada en Australië, volgt Nederland?

Ook in Noord-Brabant en Noord-Holland staat een groot deel van de rijtjeshuizen. In de dunbevolkte provincies Friesland en Drenthe zijn relatief de meeste vrijstaande woningen te vinden.

Het statistiekbureau achterhaalde voor alle huizen in Nederland het type en het bouwjaar. Dat laatste is van invloed op het soort woning dat ergens staat.

Verschillende bouwstijlen

Door de jaren heen is erg verschillend gebouwd. Zo werden voor de Tweede Wereldoorlog relatief veel meergezinswoningen gebouwd, zoals boven- en benedenwoningen. Er werden toen minder appartementen gebouwd.

Meer dan de helft van de woningen die in de jaren zestig, zeventig en tachtig werd gebouwd betrof een rijtjeshuis. Dit is ook het tijdperk waarin de meeste woningen die nu nog bestaan zijn gebouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lelylijn van Groningen naar de Randstad? 'Vooral het noorden wil heel graag'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore