Hitteprotocol

Morgen 30 graden, daarna koelt het en blijft het gortdroog

02 augustus 2022 16:25 Aangepast: 02 augustus 2022 18:53
Ligt jouw zwembad al klaar? Beeld © ANP

Het is vandaag al warm, maar morgen komt er nóg een schepje bovenop. Het kan in het zuiden van ons land zelfs 33 graden worden. Daarna is het weer even afgelopen met de hitte: donderdag koelt het af naar een graad of 22.

Eerst even over vandaag. "Het is vandaag mooi weer", zegt Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar. Het blijft de rest van de dag droog en zonnig. 

33 graden

"Ook morgen is het prachtig zomerweer, maar het wordt zeer warm", zegt De Jong. In het zuiden van ons land kan het 33 graden worden, op de Waddeneilanden blijft de temperatuur steken op een graad of 23. "Het wordt een hele warme dag morgen."

Bekijk hier hoe warm het nu bij jou is:

De zon zal morgen ook uitbundig schijnen: er wordt een zonkracht 7 verwacht. Dat betekent dat je binnen een kwartier kan verbranden. Goed smeren dus. 

Vanwege het warme weer, stelt Rijkswaterstaat een hitteprotocol in. Automobilisten met pech langs de weg worden dan sneller geholpen. Rijkswaterstaat wil voorkomen dat mensen te lang stil komen te staan in de hitte. Het asfalt kan vanwege de hoge temperaturen namelijk warmer worden. 

Reizigers die de weg op gaan wordt geadviseerd een flesje water mee te nemen en ook paraplu tegen de felle zon is geen overbodige luxe.

Kans op een buitje

Donderdag wordt het iets minder warm, met temperaturen van 22 graden in het noordwesten tot 31 graden in Limburg. "In de nacht van donderdag op vrijdag komt de afkoeling. Er kan ook een buitje vallen, met een beetje onweer erbij, maar het zal niet veel zijn", verwacht de meteoroloog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airco aan, winkeldeuren dicht: moet dat ook in Nederland verplicht worden?

Op vrijdag en in het weekend is het ook wat koeler, met zo'n 22 graden. "Maar de koelte is van korte duur. In de loop van volgende week kan het weer tropisch warm worden."

Neerslagtekort

Ondanks de kleine bui die in de nacht van donderdag op vrijdag wordt verwacht, is het gortdroog in Nederland, zegt De Jong. "Het neerslagtekort loopt de komende tijd alleen maar verder op." En dat heeft grote gevolgen. 

Zo staat het waterpeil van de Rijn, bij Lobith, erg laag. De verwachting is dat het halverwege augustus naar een stand zakt die in de afgelopen 100 jaar maar twee keer eerder is voorgekomen. "Het waterpeil kan daarna nog verder dalen, omdat het waarschijnlijk ook daarna nog droog en warm blijft", legt De Jong uit. 

Ook het waterpeil in de Waal staat laag. Ook het waterpeil in de Waal staat laag.

De extreem lage waterstand heeft grote gevolgen voor de watervoorziening in Nederland, waarschuwt Rijkswaterstaat. De scheepvaart ondervindt veel hinder doordat er minder lading meekan en door lange wachttijden bij veel sluizen.

De grote rivieren staan zo laag doordat er onvoldoende water wordt aangevoerd vanuit Duitsland en Zwitserland. 

Scheurende dijken

Door de droogte dreigen ook de veendijken te scheuren of te verzakken als ze verder uitdrogen. Veen is een natte grondsoort, die veel water bevat. Verdwijnt dat water, dan krimpt het veen en zakt de grond een stukje. Als het veen in of onder een dijk zit, dan zakt ook die dijk een beetje in, wat gevolgen heeft voor de stabiliteit. Er kunnen scheuren in de dijk ontstaan. De waterschappen houden daarom de veendijken scherp in de gaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Passen vrolijke strandfoto's bij verhalen over extreme hitte? (Spoiler: nee)

Gaat richting de droogte van 2018

De regenbuien die worden verwacht zijn onvoldoende om iets aan de waterstand te veranderen. Het neerslagtekort gaat richting de hoogste stand die in het zeer droge jaar 2018 is bereikt. Het tekort blijft voorlopig echter nog ver onder de hoogste stand in het recordjaar 1976, verwacht het KNMI.

Bekijk ook: Hoe overleef je de hitte op de camping?

Een paar weken geleden was het snikheet in Nederland. In een tent kunnen de al tropische temperaturen nog verder oplopen. Onze EditieNL-verslaggever nam de proef op de som op deze camping in Hoenderloo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore