Ga naar de inhoud
'Eerste keer'

Spoedeisende hulp in Zoetermeer twee maanden deels dicht om personeelstekort

De spoedeisende hulp van het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer. Beeld © ANP

De spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer sluit vanaf vandaag tot 1 oktober een deel van de week de deuren. Reden is het personeelstekort.

De SEH is dicht van dinsdag 08.00 uur tot vrijdag 08.00 uur. Het LangeLand, het enige ziekenhuis in Zoetermeer zelf, heeft met zorginstellingen in de regio afspraken gemaakt over het overnemen van patiënten die worden doorgestuurd naar de SEH door de huisarts.

Het LangeLand hoopt door de sluiting ruimte te creëren om intern extra mensen op te leiden en extern extra mensen te werven.

Habtamu
Lees ook:
Habtamu de Hoop (PvdA) wil betere spoedeisende hulp in Friesland

Mensen die zelf naar het LangeLand komen, zien daar volgens een woordvoerster een informatiebord dat hen doorstuurt naar de huisarts. "En als het echt bloedspoed is, kunnen ze 112 bellen."

Extra drukte

Volgens voorzitter van Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) David Baden is het de eerste keer dat een SEH zo lang en vanwege personeelstekorten dicht moet. Spoedeisende hulpposten moeten weleens een paar uur dicht als zich meer patiënten melden dan de capaciteit toelaat en ook komt het volgens Baden weleens voor dat een SEH dichtgaat vanwege een verbouwing. "Maar dat is dan voor een dag of twee, niet voor twee maanden."

Hij verwacht dat de sluiting zal zorgen voor extra drukte en dus langere wachttijden en mogelijk ook tijdelijke sluitingen bij de SEH's van de omliggende ziekenhuizen. "Vooral vanaf september, want dan zijn de meeste mensen terug van vakantie en wordt het sowieso weer drukker op de SEH's."

Oplossing

Een landelijke oplossing voor het probleem is volgens de beroepsvereniging het vergroten van het aantal opleidingsplekken voor spoedeisende hulpartsen.

Ook moet er meer gedaan worden tegen het hoge aantal vertrekkende spoedeisende hulpartsen. Dat zou kunnen door van het beroep een erkend medisch specialisme te maken, denkt de vereniging.

Spoedeisende
Lees ook:
Spoedeisende hulp van IJsselland Ziekenhuis ontruimd na brandlucht