Ga naar de inhoud
Problemen bij COA

'Honderden asielzoekers werden zonder controle door land gestuurd'

Grote drukte bij het azc in Ter Apel, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Zeker 1200 asielzoekers werden in de afgelopen maanden zonder controle naar noodopvanglocaties door Nederland gestuurd. Dat gebeurde omdat het bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te druk was. Of er later alsnog vingerafdrukken zijn afgenomen en foto's zijn gemaakt van de asielzoekers is volgens verschillende bronnen niet met zekerheid te zeggen.

Dat schrijft NRC vandaag. De honderden asielzoekers zouden sinds mei door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zonder controle naar noodopvangcentra zijn gestuurd, schrijft de krant.

Bussen naar opvanglocaties

Het ging volgens NRC mis omdat het bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te druk was, waardoor mensen met bussen door het land werden gereden. Vóórdat asielzoekers in zo'n bus stapten, moesten zij eigenlijk geïdentificeerd worden. Dit om te voorkomen dat de autoriteiten ongedocumenteerden uit het oog verliezen.

'Personeelstekort
Lees ook:
'Personeelstekort en verzuim: COA loopt op laatste benen'

Dat deze controle onvoldoende is geweest, heeft de afgelopen maanden tot ruzie tussen het COA en de politie geleid. De situatie zou zelfs zo hoog zijn opgelopen dat de politie niet meer wilde aanschuiven bij crisisoverleg, bevestigen de organisaties tegenover de krant.

De politie 'voelde zich in de steek gelaten omdat het COA had beloofd dat asielzoekers niet meer op deze manier zouden worden overgeplaatst', meldt NRC.

Registratie in Ter Apel en Budel

Het COA beweert dat alle asielzoekers bij aankomst in de noodopvangcentra alsnog zijn geïdentificeerd. Of dat ook daadwerkelijk zo is, blijft onduidelijk. Volgens bronnen wil de politie 'haar mensen niet kriskras het land in wil sturen en alleen in Ter Apel en Budel asielzoekers registeren'.

VluchtelingenWerk
Lees ook:
VluchtelingenWerk stapt naar rechter om asielcrisis: basale hulp schiet te kort