In plaats van datacenter

Zeewolde kandidaat voor nieuwe legerbasis van Defensie

01 augustus 2022 22:05 Aangepast: 02 augustus 2022 09:34
Beeld van een ori├źntatiedag bij de Koninklijke Landmacht in april, ter illustratie. Beeld © ANP / Ton Toemen

De gemeente Zeewolde heeft het ministerie van Defensie laten weten graag een nieuwe legerbasis te huisvesten. Defensie wil mogelijk een nieuwe kazerne waar verschillende eenheden beter kunnen samenwerken. Zeewolde schrijft op haar website dat er nog geen besluit is gevallen. "Het is aan het kabinet om een besluit te nemen en met een voorstel te komen."

In het najaar moet meer bekend worden over de plannen van het ministerie. Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde zal dan met inwoners en bedrijfsleven in gesprek gaan over mogelijke voor- en nadelen voor de plaats van de mogelijke vestiging van een kazerne. Het college wil 'open en duidelijk over deze ontwikkeling zijn'.

Datacenter Facebook

De beoogde kazerne komt volgens De Telegraaf op de plek die Zeewolde aanvankelijk had bedacht voor het datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Het Amerikaanse techbedrijf wilde daar het grootste datacenter van Nederland bouwen. Na een hoop discussie en weerstand vanuit bewoners, zette Meta begin juli een streep door de plannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meta trekt definitief stekker uit plan voor datacenter in Zeewolde

Het vorige college besloot in zee te gaan met Meta, maar de partijen die zich hadden verzet tegen de komst van het datacentrum boekten een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart. Tegenstanders maakten zich onder meer zorgen over de omvang van het gebouw en over het elektriciteitsverbruik van het complex. Het Rijk, eigenaar van een deel van de grond, besloot die grond voor het gebouw voorlopig niet beschikbaar te stellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Defensie: veel meer Europese samenwerking, ook meer Europese missies

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore