Ga naar de inhoud
Drie welpjes

Wolvenwelpjes in noorden van het land, maar we mogen ze niet zien

Van de welpjes zijn geen foto's gedeeld, dit is een archieffoto van een wolfje. Beeld © ANP

Een wildcamera in het noorden ons land heeft beelden gemaakt van drie wolvenwelpjes. Het zijn waarschijnlijk de jongen van een wolvenpaar dat al sinds 2021 in de bossen op de grens van zuidwest-Drenthe en zuidoost-Friesland verblijft. Maar we krijgen de welpjes niet te zien: de dieren moeten met rust gelaten worden.

De wolvendeskundigen maken opzettelijk niet bekend waar de jonge wolfjes in het noorden van het land precies zijn gezien.

Geen welpenbeelden

BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer wolvenzaken regelt, waarschuwt dat de dieren met rust gelaten moeten worden.

Wat
Lees ook:
Wat als de wolf dichterbij komt? 'Langs de weg waar onze kinderen fietsen'

"Daarom hebben we in overleg met de terreinbeheerders besloten geen beeld te delen, omdat de beelden van die schattige wolfjes veel mensen trekken. Die gaan dan naar het leefgebied van de wolven om een glimp op te vangen van de welpjes", zegt Glenn Lelieveld van BIJ12. 

Niet de roedel verstoren

"Dat verstoort de roedel, dat willen we niet." De aanwezigheid van mensen zou ervoor kunnen zorgen dat de ouderdieren hun jongen niet meer verzorgen. 

Mensen die toch naar de bossen gaan op de grens van Friesland en Drenthe moeten zich aan de toegangsregels houden, waarschuwt BIJ12. 

Debat
Lees ook:
Debat over wolven in Nederland dreigt in ruzie te ontaarden

Eerste roedel buiten Veluwe

De wolven met hun welpjes vormen de eerste Nederlandse wolvenroedel buiten de Veluwe, meldt het wolvensamenwerkingsverband Wolven in Nederland.

De wolvin van het paar dat op de grens van Drenthe en Friesland een territorium heeft, komt uit Nedersaksen in Duitsland. De herkomst van het mannetje is niet bekend, zegt BIJ12.

Eerder dit jaar bleek al dat twee wolvenparen op de Veluwe ook welpen hebben gekregen. Op de Veluwe zitten nu twee roedels. In heel Nederland, behalve in Zuid-Holland, zijn nu wel eens wolven opgedoken.

Bekijk ook: Een tamme wolf als huisdier blijft oppassen

01:02
Deze wolf is het huisdier van Saman Abdulla. Hij besloot het wilde dier tam te maken. Voor bekenden is de wolf geen gevaar, maar wanneer hij zich bedreigd voelt, kan hij aanvallen.