Ga naar de inhoud
Actie opgeëist

Sociëteit corps Amsterdam beklad: 'pro-hoeren, anti-ballen'

Beeld © ANP

De sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) in het centrum van de stad is met verf beklad en behangen met teksten. Op het pand is onder te lezen: ‘pro-hoeren, anti-ballen’.

Andere leuzen die op de muren en stoep geklad zijn, luiden: 'Met papa's poen koopt je nog geen fatsoen' en 'Geen seksisten in onze stad: weg met het corps!'.

'Sperma-emmer'

De actie is opgeëist door een groep die zichzelf 'Amsterdamse Sperma Containers' noemt. Volgens een verklaring waren de seksistische speeches tijdens het laatste lustrumfeest ‘de druppel die de sperma-emmer heeft doen overlopen’.

Voorzitter
Lees ook:
Voorzitter Amsterdams studentencorps treedt af na schandaal om 'hoerenspeech'

"Het is al decennia duidelijk dat het corps een afgesloten sekte is waar geweld floreert", schrijft de groep aan de Amsterdamse krant Het Parool.

Misplaatste gevoelens

"Hier zoeken onzekere jongens een identiteit in misplaatste gevoelens van superioriteit en haat jegens de rest. Dit hebben ze zelf bevestigd door bij een diner ter viering van hun 170-jarige bestaan alleen maar misogyne speeches te geven. Blijkbaar hebben deze jongens niks anders te zeggen. Wij hebben dat echter wel."

Het corps ligt onder vuur naar aanleiding van een uitgelekte video van een lustrumdiner. In speeches die daar werden gegeven werden vrouwen 'hoeren' en 'sperma-emmers' genoemd. Ook werd gezegd 'de nekken van vrouwen te zullen breken' om hun 'lul erin te steken'.