Ga naar de inhoud
Homoseksualiteit verklikken

Ex-leerlingen Gomarus willen vervolging afdwingen voor antihomobeleid: 'Onze strijd gaat verder'

Marijn Baggerman wil dat zijn middelbare school Gomarus alsnog vervolgd wordt. Beeld © Eigen foto

Twee voormalige leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap willen dat het Openbaar Ministerie alsnog de school gaat vervolgen voor de manier waarop homoseksuele scholieren er werden behandeld. Daarvoor zijn ze een zogeheten artikel 12-procedure gestart.

In juni besloot het OM de christelijke scholengemeenschap, met vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel niet te vervolgen, omdat de school zijn leven gebeterd zou hebben. Op dat besluit was al direct veel kritiek. Belangenorganisatie COC sprak toen van een 'belachelijk' besluit. 

Het OM verdedigde toen zijn besluit, omdat een van de doelen van het strafrecht is 'het delict te doen stoppen'. Omdat er al sinds 2016 geen nieuwe problemen waren geweest, was vervolging dus niet meer nodig, redeneerde het OM.

'Zo'n verklaring doet enorm veel pijn' 

"Onze strijd gaat verder", schreef Marijn Baggerman, een van de twee oud-leerlingen, vandaag op LinkedIn.

"Nadat het OM had besloten ondanks de strafbare feiten de school niet te vervolgen, bleef er een leeg gevoel achter. Was dit het dan? Toen ook nog de reactie van het Gomarus kwam die luidde: 'naar onze mening hebben er geen strafbare feiten plaatsgevonden', besloten we het er niet bij te laten zitten. Zo’n verklaring doet enorm veel pijn. Blijkbaar heeft de school echt niks van dit alles geleerd terwijl dat juist is wat we wilden bewerkstelligen: dat er écht iets zou veranderen voor andere kinderen die hetzelfde doormaken als wij. Dat school voor iedereen veiliger wordt."

Volgens Baggerman heeft het Gerechtshof in Den Haag besloten de zaak van hem en mede oud-leerling Mace de With met spoed te behandelen. Hij noemt de procedure hun 'laatste kans'. "En wat er ook gebeurt op 24 augustus, ik ben, samen met de andere oud-leerlingen, al heel trots op wat we hebben kunnen bereiken. Nog één laatste keer gaan vechten voor alle jonge pubers die niet tot de norm behoren en zich niet veilig voelen op school."  

Marijn
Lees ook:
Marijn mocht van school geen homo zijn, directeur vecht kritisch rapport aan

Voor 2016  was de school een onveilige plek voor lhbti-leerlingen. Enkele geruchtmakende incidenten kwamen naar buiten, met als dieptepunt dat de school een homoseksuele leerling dwong uit de kast te komen tegenover zijn ouders. 

Beleid

Ook bleek de school zelfs beleid op papier te hebben staan over homoseksuele leerlingen en leraren. Leerkrachten moesten bijvoorbeeld homoseksualiteit bij anderen verklikken bij het bestuur, waarna er maatregelen konden volgen.

Leraren
Lees ook:
Leraren reformatorische school Gomarus moesten ook collega's verklikken

Volgens de Onderwijsinspectie is de school inmiddels weer een veilige plek voor iedereen.    

Het COC betwijfelt dat en zegt dat de school ook helemaal niks van de kwestie heeft geleerd en geen verantwoordelijkheid neemt. "Het OM laat deze leerlingen in de kou staan. Het is belangrijk dat er alsnog vervolgd wordt en dat ook voor andere scholen duidelijk is: wat er op Gomarus gebeurde is onacceptabel", aldus een woordvoerder van COC Nederland.

Bekijk ook: Trauma door homogenezingstherapie

02:55
Alexander Noordijk weet hoe traumatisch homogenezing is