Ga naar de inhoud
'Blij, maar emotioneel'

Moeder van Syrische jongen die in 2017 verdronk, haalt zwemdiploma A

Zinab (midden) poseert trots met haar zwemdiploma. Beeld © Gemeente Venlo

Vijf jaar geleden verdronk haar zoon. Op een zonnige maandagmiddag sprong hij zonder zwemdiploma in het water van een buitenzwembad in Venlo. Nu heeft moeder Zynab haar zwemdiploma gehaald.

Over die dag in 2017 praat de 41-jarige Zynab uit Syrië liever niet. Het is te pijnlijk. "Het heeft mij veel verdriet gedaan."

'Noodlottig ongeval'

De politie concludeerde destijds na onderzoek dat het ging om een noodlottig ongeval. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk, ook na het onderzoek. 

Vorig
Lees ook:
Vorig jaar tachtig doden door verdrinking: minder dan in 2020

"Het is een schok die onbegrijpelijk is. We zijn heel verdrietig", reageerde de vader van de jongen in 2017 tegen de regionale omroep L1. "We hopen dat anderen hier ook van leren. Zonder zwemdiploma moet je niet gaan zwemmen."

Zelf op zwemles

Drie jaar na het overlijden van haar zoon, besloot Zynab daarom om zelf op zwemles te gaan. "Ik vind het belangrijk", legt ze uit.

Vooral migranten lopen in Nederland het risico om te verdrinken. "Nederland is een waterland, iedereen zou moeten kunnen zwemmen", reageert Zynab. "Dat is verstandig." 

Minder mensen verdronken in 2021, migranten liepen vooral risico

Vorig jaar zijn in Nederland tachtig mensen om het leven gekomen door verdrinking. In verhouding verdronken vooral veel migranten en kinderen van migranten die in Nederland zijn geboren, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen week.

Voor migranten met een niet-Europese achtergrond die jonger zijn dan 20 jaar blijkt het risico op verdrinking negen tot tien keer groter dan voor Nederlandse jongeren. Ook in Nederland geboren kinderen van niet-Europese migranten lopen een groter risico te verdrinken dan kinderen met een Nederlandse afkomst. Onder mensen met een Nederlandse herkomst verdronken mensen van 60 jaar of ouder in verhouding het vaakst.

Bron: CBS

Ze is heel blij met haar zwemdiploma, vertelt Zynab, maar het was soms ook wel spannend. "Vooral die eerste zwemlessen", blikt Zynab terug. Maar na die eerste spanning en drempels, had Zynab veel plezier in het zwemmen. "Ik zwom in een groep met vrouwen. De groepsdynamiek was erg fijn. Ik heb ook vriendinnen gemaakt."

Ouders
Lees ook:
Ouders denken nog vaak dat kind gilt als het verdrinkt – dat is niet zo

Afgelopen week werden de zwemlessen bekroond: ze behaalde haar eerste zwemdiploma. "Ik ben er heel blij mee."

Verder voor diploma B

Of ze nu klaar is met zwemmen? "Zeker niet. Ik ga verder voor zwemdiploma B. En misschien daarna ook nog C."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.