Ga naar de inhoud
Vrouw wel veroordeeld

Maastrichtse huisarts vrijgesproken van moord op schoonmoeder

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Een 62-jarige huisarts uit Maastricht is 4,5 jaar na zijn arrestatie vrijgesproken van de beschuldiging van moord op zijn schoonmoeder. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had hij de vrouw, die woonde in een verpleeghuis, in 2016 met medicijnen om het leven gebracht. Het OM eiste daarvoor een celstraf van 12 jaar.

De rechtbank veroordeelde wel de vrouw van de arts tot 240 uur werkstraf en negen maanden voorwaardelijke cel, wegens valsheid in geschrifte bij het opstellen van een testament. Ze hoopte op die manier de erfenis van haar moeder te krijgen. De 60-jarige notaris Jos V., die daarbij geholpen had, kreeg negen maanden voorwaardelijk.

Geen bewijs

De rechtbank vindt dat er geen bewijs is dat het overlijden van de 76-jarige vrouw veroorzaakt is door het toedienen van medicijnen door de huisarts. Zij was al langer ernstig ziek, en leed aan hartfalen, aldus de rechtbank.

Huisarts
Lees ook:
Huisarts gearresteerd wegens dood schoonmoeder

De rechtbank ziet ook geen bewijs dat de huisarts zijn schoonmoeder willens en wetens in een hulpeloze toestand heeft gebracht, zoals het OM stelde. Ook kan niet worden vastgesteld dat de schoonmoeder is overleden door haar te laten uitdrogen, aldus de rechtbank.

De huisarts is ten slotte ook vrijgesproken van de beschuldiging de overlijdensakte valselijk te hebben opgemaakt.

Zwaard van Damocles

Volgens de rechtbank is de impact van de zaak bijna vijf jaar lang als zwaard van Damocles boven het hoofd van de huisarts blijven hangen. Het strafproces duurde onredelijk lang. Ook was er veel media-aandacht voor de zaak, waarbij hij bekendstond als 'van moord op schoonmoeder verdachte huisarts'. De media-aandacht trok een zware wissel op zijn privéleven en zijn praktijk, aldus de rechtbank. 

Zorgmedewerkster
Lees ook:
Zorgmedewerkster hield medicijnen van 140 cliënten achter