Ga naar de inhoud
Dromen vallen in duigen

Floor (16) krijgt ei in gezicht gegooid: 'Grote kans dat hij blind wordt'

De schade aan het oog van Floor is enorm. Volgens de oogarts is de kans heel groot dat hij blind wordt aan z'n oog. Beeld © Eigen foto

Hij had een geweldige avond gehad op de kermis in Tilburg. Floor (16) fietste jolig met een vriend naar huis, toen hij opeens een klap kreeg in z'n gezicht. Iemand had een ei op hem gegooid. Een 'onschuldige' kwajongensstreek met grote gevolgen. "De kans is heel groot dat hij blind wordt aan één oog", zegt zijn moeder Chantal tegen RTL Nieuws.

In haar boosheid plaatste Chantal een bericht op Facebook. Ze wil de daders vinden die op de bewuste dinsdagavond op een scooter een ei in het gezicht van haar zoon hebben gegooid. Ze benadrukt daarbij dat ze niet wil dat 'deze jongens als criminelen worden afgeschilderd'. Het gaat haar vooral om het laten zien van één ding: "Dat een ei niet onschuldig is."

Overstuur

Het incident gebeurde dinsdagavond rond 23.10 uur. Floor en een vriend kwamen terug van de Tilburgse kermis en fietsten door de Groeseindstraat in het centrum van de stad. "Ze waren volop aan het kletsen, toen hij opeens een klap in z'n gezicht kreeg", zegt zijn moeder aan de telefoon. "Hij dacht eerst dat het om een steen ging, maar had al snel door dat het een ei was. Hij had veel pijn en merkte dat hij met z'n linkeroog niets meer zag. In paniek belde hij me op. Hij was volledig overstuur en moest veel huilen."

Eenmaal thuis zette ze haar zoon direct onder de douche om het oog te spoelen. Chantal is opgeleid als docent verpleegkunde en dacht in eerste instantie dat de schade wel mee zou vallen. "Maar toen ik thuis in de keuken nog eens goed keek, zag ik hoe dik zijn oog was. Ik kon er eigenlijk al niet meer in kijken. Ook leek het erop dat hij een hersenschudding had, want kon minder goed spreken en voelde zich draaierig."

Chantal belde de huisartsenpost, waar ze kort daarna terecht konden. Daar stuurden ze Floor door naar het ziekenhuis. "Ze hebben verschillende testen bij hem uitgevoerd en gezien dat de schade heel ernstig is. De oogarts is gebeld, maar die adviseerde om een dag later terug te komen. Uiteindelijk waren we om vijf uur 's nachts thuis."

'Kleine actie met grote gevolgen'

Een dag later kwam de oogarts met slecht nieuws voor Floor. Hij moest vrezen voor het ergste, want de schade in het oog was enorm. "De oogarts zei dat we er rekening mee moeten houden dat hij sowieso blind zou worden aan z'n linkeroog. Hij zei tegen Floor dat een politiecarrière er voorlopig even niet inzit, terwijl dat zijn grootste droom is."

"We hopen natuurlijk dat de oogarts geen gelijk heeft en het oog toch herstelt, maar achten de kans heel klein. Het trauma blijkt zoveel groter dan gedacht. Zo zie je dat een kleine actie hele grote gevolgen kan hebben."

Floor voelt zich, zoals hij het zelf zegt 'kut'. "Zijn dromen vallen in duigen. Kan ik nog wel naar de politieacademie? Kan ik nog wel voetballen? Kan ik nog wel werken? Ook kan hij niet begrijpen waarom jongens dit doen. 'Waarom is mijn toekomst straks kapot', zegt hij dan. Hij is gedesillusioneerd. Zijn wereld is ingestort."

'Zware mishandeling'

Chantal heeft aangifte gedaan van het incident bij de politie Tilburg. In een reactie laat een politiewoordvoerder weten dat er sprake is van zware mishandeling. "We nemen de zaak zeer serieus. We gaan er gelijk mee aan de slag. We hebben ook uitgelegd gekregen waar mogelijk camerabeelden zijn en gaan die vandaag nog bekijken. Ook doen we een getuigenoproep. Als de daders worden gevonden, maken we een proces-verbaal op en is het aan de officier van justitie om te kijken wat ermee gebeurt."