Tweede kwartaal

Aantal asielaanvragen in een jaar tijd verdubbeld

29 juli 2022 05:21 Aangepast: 29 juli 2022 05:28
Asielzoekers voor de poort in Ter Apel. Beeld © ANP

Iets meer dan 7000 mensen hebben in april, mei en juni asiel aangevraagd in Nederland. Dat is meer dan twee keer zo veel als in dezelfde maanden vorig jaar, meldt statistiekenbureau CBS.

De overheid kreeg in het tweede kwartaal van dit jaar 7050 eerste asielaanvragen. Voor die drie maanden is dat het hoogste aantal sinds 2014.

Coronacrisis

In het tweede kwartaal van 2021 hadden 3340 mensen asiel aangevraagd in Nederland. De instroom was toen laag door maatregelen tegen het coronavirus, verklaart het CBS. Het jaar ervoor, vlak na het begin van de coronacrisis, waren er nog veel minder aanvragen. In april, mei en juni 2020 vroegen 260 mensen asiel aan. Maar ook in het tweede kwartaal van 2019, voor de corona-uitbraak, waren er minder aanvragen dan nu, namelijk 5190.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Personeelstekort en verzuim: COA loopt op laatste benen'

Syriërs vormen al jaren de grootste groep asielzoekers. In april mei en juni vroegen 2260 mensen uit dat land voor het eerst asiel aan in Nederland. In dezelfde maanden vorig jaar deden ongeveer duizend Syriërs een asielaanvraag.

Na de Syriërs volgen de Turken. Nederland kreeg 695 asielvragen van mensen uit dat land. Daarna volgen Afghanen (630) en Somaliërs (300).

Russen

In het tweede kwartaal vroegen 170 mensen uit Rusland asiel aan. Dat is het hoogste aantal in de gegevens van het CBS, die teruggaan tot 2013. Het is bijna evenveel als in heel 2021, toen 205 Russen hier om asiel hadden gevraagd.

Mensen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen, mogen hun gezinsleden ook laten overkomen om met elkaar herenigd te worden. Deze mensen worden nareizigers genoemd. In het tweede kwartaal kwamen 3140 mensen op die manier naar Nederland. Meer dan 2000 van hen kwamen uit Syrië. Dat is 21 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Daarna volgen Turkije, Eritrea en Jemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorlopig geen asielopvang op cruiseschepen op open water

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore