Ga naar de inhoud
'Kosten worden verhaald'

Rijkswaterstaat gaat aangifte doen tegen afvaldumpers

Op de A7 werden vandaag onder meer oude autobanden gedumpt. Beeld © ANP

Rijkswaterstaat gaat aangifte doen van vernielingen die zijn aangericht aan de wegen door onder meer het dumpen van afval en brandende hooibalen. Ook bedreiging en laster maken onderdeel uit van de aangifte.

Dat zei Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, in de talkshow Renze. "Onze mensen worden bedreigd en geïntimideerd, niet alleen onze medewerkers maar ook de aannemers die wij inzetten om dit op te ruimen. Dit gaat echt te ver."

Op verschillende snelwegen zijn de afgelopen dagen dumpingen gedaan van onder meer asbest, afval, strobalen en autobanden uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. In deze video is te zien hoe dat in zijn werk gaat:

In beeld: demonstrerende boeren dumpen afval op de weg

00:46

"Het gaat om eigendom van ons dat is beschadigd", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Om dat te herstellen worden kosten gemaakt. Die willen we gaan verhalen."

Bedreigingen

Het gaat volgens hem om enkele honderdduizenden euro's. Bedreigingen komen bij Rijkswaterstaat onder meer binnen bij het klantcontactcentrum en de via de mail, zegt de woordvoerder.

Bekijk hier het fragment met Blom bij Renze: 

Rijkswaterstaat doet aangifte van bedreiging en vernieling

01:09
Rijkswaterstaat gaat boeren aansprakelijk stellen voor hun vernielingen, verklaart directeur-generaal Michèle Blom.