Na lustrumdiner

Voorzitter Amsterdams studentencorps treedt af na schandaal om 'hoerenspeech'

28 juli 2022 18:47 Aangepast: 28 juli 2022 20:46
Vertrekkend voorzitter Heleen Vos van het Amsterdams studentencorps. Beeld © ANP

Heleen Vos treedt af als voorzitter van de in opspraak geraakte Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. Ze doet dat nadat ophef was ontstaan rondom de gebeurtenissen tijdens de viering van het lustrum, afgelopen weekend. Daar werden vrouwen uitgemaakt voor 'hoeren' en 'sperma-emmers'.

Vos schrijft in een verklaring op de website van de vereniging: "Als rector kan en wil ik niet langer de verantwoordelijkheid blijven nemen voor incidenten en gedrag van leden die mijn persoonlijke grens te boven gaan."

Nieuwe gedragscode

Vos verwijst in de verklaring naar de cultuuromslag die zij met haar bestuur voor elkaar wilde krijgen, nadat vorig jaar misstanden tijdens de ontgroening naar buiten waren gekomen. Bij zes disputen werden aankomende leden geslagen, vernederd en geschopt. Na het opstellen van een nieuwe gedragscode en het instellen van strenge voorschriften tijdens de ontgroening zei de Senaat juist in juni nog te rekenen op een radicaal andere en vooral veilige kennismakingstijd.

Bekijk hier een deel van de toespraak tijdens het zogeheten Herendiner, afgelopen zondag:

"Ondanks mijn volledige inzet, heb ik helaas toch een aantal situaties en risico’s tijdens dit proces nog onderschat en blijkt dat er bij een groep leden binnen het A.S.C./A.V.S.V. de behoefte bestaat tegen de basisprincipes van het cultuurveranderingsproces in te blijven gaan", zegt Vos. "Tevens blijkt er binnen die groep geen of een te beperkt corrigerend vermogen te bestaan om in bepaalde situaties snel en adequaat bij te sturen", zegt Vos.

Geen weg terug

Na de toespraak bij het diner protesteerden honderden leden, vooral vrouwen, tegen de gebruikte taal en de gewoonten die daarmee samenhangen. Dat deze beweging op gang is gekomen, vervult Vos met trots: "Het laat zien dat we als vereniging in een nieuwe fase beland zijn en er geen weg terug meer is. Daar ben ik trots op. Ook al lijkt dit van buiten een crisis, aan de binnenkant is er iets groots gaande."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw grensoverschrijdend gedrag Amsterdams studentencorps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore