Ga naar de inhoud
Hooibalen in brand

Puin boeren nog niet opgeruimd: A1 bij Voorst voorlopig dicht, mogelijk tot ochtend

Een boer stort puin op een deel van de A1. Beeld © ANP

Op verschillende wegen in Nederland werd gisteravond afval gestort door protesterende boeren. Op de A1 bij Voorst kon het puin niet worden opgeruimd, en is de weg mogelijk nog tot in de ochtend afgesloten. Ook werden gisteravond op veel plekken opnieuw hooibalen in brand gezet.

Bergers zijn gisteren een groot deel van de dag bezig geweest om het afval op de verschillende snelwegen op te ruimen. Op veel plekken lukte dat, maar op de A1 bij het Overijsselse Voorst bleef onder meer asbest op de weg liggen.

Bedreigingen

Rijkswaterstaat kon na bedreigingen door boeren in de richting van aannemers geen nieuwe aannemer vinden om het afval op te ruimen. "We zijn nu samen met de veiligheidsregio hard op zoek naar een aannemer die dit op kan pakken", meldde Rijkswaterstaat gisteravond.

Door het puin is de A1 bij Voorst waarschijnlijk ook vanochtend nog dicht in de richting van Amersfoort. "In de ochtendspits moeten mensen er rekening mee houden dat de weg dicht is." 

Bergers
Lees ook:
Bergers bedreigd na opruimen door boeren gedumpt afval: 'Landverraders'

Op de A2 bij Breukelen moesten gisteren twee rijbanen worden afgesloten vanwege in brand gestoken hooibalen en ook langs de A50 bij Apeldoorn was het weer raak. Daar zouden zo'n 30 hooibalen in brand zijn gestoken die zorgden voor dikke zwarte rookwolken. De snelweg werd richting het zuiden afgesloten.

Blussen

Ook op de A2 richting Amsterdam werden twee rijstroken gesloten, meldde Rijkswaterstaat. "Omdat de berm en omliggend groen momenteel erg droog zijn neemt de brandweer geen enkel risico en kan het blussen langer gaan duren."

Op beelden is te zien dat de brandende hooibalen zorgen voor dikke zwarte wolken: 

Eerder op de dag werd gisteren nog door onder meer Rijkswaterstaat, de politie Oost-Nederland en de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aan boeren opgeroepen te stoppen met onveilige acties. Ze deden deze oproep naar aanleiding van acties in het oosten van het land. Daar dumpten boeren op verschillende snelwegen puin en afval . 

'Gebruik je verstand'

Justitieminister Dilan Yeşilgöz waarschuwde de boeren die zich schuldig hebben gemaakt aan vernieling, brandstichting en bedreiging. 'Je verliest niet alleen in rap tempo begrip voor je acties. Waar mogelijk spoort de politie je op', zei de minister op Twitter. 'Een strafblad heeft gevolgen. Gebruik je verstand.' Zo ver bekend zijn er nog geen aanhoudingen verricht.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.