Ga naar de inhoud
Werk op A1 gestaakt

Bergers bedreigd na opruimen door boeren gedumpt afval: 'Landverraders'

Rijkswaterstaat ruimde de troep op op de A28 bij Staphorst (beeld ter illustratie). Beeld © Persbureau Meter

Boeren hebben vanmorgen afval gedumpt op snelwegen door het hele land, daarom belde Rijkswaterstaat meerdere bergers om het op te ruimen. Ook het aannemersbedrijf van Jaap Peelen werd gebeld. Hij vertelt dat zijn werknemers het schoonmaken van de snelweg moesten bekopen met bedreigingen. "Ze zeiden: we zetten je bedrijf in brand als je doorgaat."

"Heel erg vervelend", zegt hij over de bedreigingen. "Voor ons bedrijf en vooral voor onze medewerkers." Peelen is commercieel directeur van het aannemersbedrijf Van der Weerd in Grafhorst. Hij legt uit dat zijn bedrijf wordt gebeld als wegen beveiligd of opgeruimd moeten worden.

Genoemd op Telegram

Dat is dan ook wat vanochtend gebeurde. Maar toen de weg eenmaal weer veilig en opgeruimd was, werden het bedrijf en de werknemers bedreigd via sociale media. "We worden bijvoorbeeld genoemd in het Telegramkanaal 'Acties en Landverraders", vertelt Peelen. In deze groep zouden, naast bedreigingen, ook de contactgegevens van het bedrijf gedeeld worden.

Boeren
Lees ook:
Boeren overtreden meerdere wetten met afvaldumpingen – ingrijpen niet makkelijk

"Ze zeiden tegen ons: let op, we zetten je op de foto, op de film", vertelt Peelen. "Ze dreigen met het stichten van brand bij ons bedrijf, als we doorgaan met schoonmaken." 

Opruimen van A1 gestaakt om bedreigingen

Het opruimen van het afval dat boerenactievoerders op de A1 bij Voorst in Overijssel hebben gedumpt is vanmiddag gestaakt, omdat de bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van RTV Oost. 

Volgens de woordvoerder hebben de aannemers zich teruggetrokken na de bedreigingen. Door wie die zijn gedaan en hoe, is vooralsnog niet duidelijk. "We zijn nu samen met de veiligheidsregio hard op zoek naar een aannemer die dit op kan pakken. We verwachten hier nog uren mee bezig te zijn."

"We zorgen ervoor dat de wegen veilig zijn. Dat mensen die de weg op moeten, om welke reden dan ook, dat kunnen", zegt Peelen. Hij vertelt dat zijn werknemers al gevaar lopen tijdens de werkzaamheden, omdat ze op de weg moeten werken. "Deze bedreigingen erbij moeten we niet willen."

'Het is niet terecht'

Daarnaast is zijn bedrijf, naast aannemer, ook een boerenbedrijf. "Het is vervelend dat we op deze manier in een negatief daglicht worden gesteld." Hij zegt begrip te hebben voor veel van de boerenacties. "Maar we hebben geen begrip voor hoe we nu aan de digitale schandpaal worden genageld. Dat is niet terecht."

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op boerenacties zwelt aan: 'Stop met ontregelen samenleving'

Hij hoopt dat de bedreigingen snel stoppen. "En dat de rust snel terugkeert en we weer veilig ons werk kunnen doen."

'Mogelijk opruiing'

De politie laat weten de onlineberichten te volgen over bedrijven die hebben meegeholpen de rommel van de blokkades op te ruimen. Er kan sprake zijn van opruiing en dat is strafbaar, melden de politie en het Openbaar Ministerie.

 

Troep op de snelweg

Rijkswaterstaat is de hele ochtend bezig geweest met het opruimen van de rotzooi op de wegen. Op plekken langs de weg werden hooibalen in brand gestoken en puin en afval op de weg gedumpt.

De acties concentreerden zich in de driehoek Utrecht-Zwolle-Hengelo. Onder meer bij de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn was het raak. 

De acties van vanmorgen waren onveilig, vinden vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, net als Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland. Ze doen een oproep aan de boerenactievoerders om te stoppen. "Met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest zijn onveilige situaties gecreëerd", zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. "Acties zoals vannacht kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken."

Snelwegen
Lees ook:
Snelwegen geblokkeerd door boerenacties: puin gestort en branden gesticht

De instanties zeggen er begrip voor te hebben dat demonstrerende boeren 'uiting willen geven aan de zorgen die zij hebben'. Maar door de acties zoals die van vanmorgen veroorzaken ze schade en onveilige verkeerssituaties.

Tientallen blokkades

Rijkswaterstaat sprak van tientallen blokkades. Het opruimen van de rommel heeft de hele ochtend geduurd. In deze video is te zien hoe vanmorgen het afval over de wegen werd uitgestort:

In beeld: demonstrerende boeren dumpen afval op de weg

00:46