Ga naar de inhoud
Na ongeluk Veluwemeer

Veel donaties uit Nederland voor Cleo (7) die kanodrama overleefde: 'Heel bijzonder'

Het beste vriendinnetje van Cleo is een crowdfundactie gestart.

De donaties voor Cleo, het Duitse 7-jarige meisje dat als enige het kanodrama op het Veluwemeer overleefde, stromen binnen. Veel van die donaties komen uit Nederland. "En dat vinden we heel bijzonder", laat de vader van het beste vriendinnetje van Cleo aan RTL Nieuws weten.

Enya, het beste vriendinnetje van Cleo, kon het niet geloven toen haar vader afgelopen weekend aan haar vertelde wat er op het Veluwemaar met het gezin van Cleo was gebeurd. 

Ook
Lees ook:
Ook lichaam kind (5) gevonden na kanodrama Veluwemeer

Het weekend daarvoor hadden ze elkaar nog gezien, vertelt vader Marc Rückemann. "Vanwege de vriendschap tussen Enya en Cleo trokken we als gezinnen veel met elkaar op, zo ook het weekend voor het ongeluk. Het was een heel aardige familie."

'Wist niet wat ze hoorde'

Rückemann was stomverbaasd toen hij zaterdag een appje kreeg van een gemeenschappelijke vriendin over het dramatische ongeluk. "Het was verschrikkelijk. Enya was op dat moment nog op een kamp, daarom hebben we het haar de volgende dag pas verteld. Ze wist niet wat ze hoorde en dacht zelfs nog even dat we een grapje maakten."

Politie:
Lees ook:
Politie: kano Veluwemeer kapseisde, geen andere partijen betrokken

Toen het tot Enya doordring wat daadwerkelijk was gebeurd met de familie van haar beste vriendinnetje, kreeg ze geen hap meer door haar keel. "Ze kon niets meer eten en besloot gelijk een brief te schrijven."

In die brief roept ze iedereen op wat geld te doneren. 'Mijn beste vriendin (7) heeft iets verschrikkelijks meegemaakt!', schreef ze. 'Haar ouders en haar zusje stierven op vakantie. Met jouw hulp wil ik graag donaties inzamelen. Doneer alstublieft voor mijn vriendin!'.

De vader van Enya deelde de brief op een crowdfundpagina waarop inmiddels ruim 55.000 euro is ingezameld. "We merken dat het ongeval veel aandacht krijgt in Nederland en dat mensen meeleven. Dat is fijn om te merken", vertelt Rückemann.

"We zien de laatste dagen heel veel donaties uit Nederland, dat vinden we heel bijzonder."

Geld onder meer voor studie

Het geld dat wordt opgehaald zal onder meer voor de nieuwe kamer van Cleo bedoeld zijn, maar ook voor later. "Om bijvoorbeeld te gaan studeren of te gaan reizen. Als een soort buffer. We hebben contact met een familielid dicht bij Cleo. Zij weten van de actie af en zijn er blij mee."

Natuurlijk heeft Rückemann en zijn gezin nog veel vragen over hoe het ongeluk kon gebeuren en hoe Cleo zich heeft kunnen redden. "Maar we laten haar en de familie nu eerst met rust."

Eerder meldde de politie al dat alles erop wijst dat het kapseizen van de kano het gevolg is van een ongeluk waarbij geen andere partijen betrokken zijn geweest.