Ga naar de inhoud
'Mogelijk opruiing'

'Hoeren'-speech studentencorps strafbaar? Het begint met een aangifte

Screenshot uit het filmpje waarin de speech te horen is. Beeld © Screenshot

Seksistische uitlatingen door leden van het Amsterdams Studenten Corps hebben veel stof doen opwaaien. Vrouwen werden 'niets meer dan een hoer' genoemd. Ook riepen ze 'de nekken van vrouwen te zullen breken' om hun 'lul erin te steken'. Is dit strafbaar? We vroegen het strafrechtdeskundige Henny Sackers.

"Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden", zegt hij. "Niet iedere uiting die niet door de beugel kan, is ook meteen strafbaar. Je moet naar de letterlijke tekst kijken, maar een vrouw is geen ras of godsdienst. Daarmee is het denigrerend neerzetten van vrouwen als groep niet strafbaar op basis van discriminatie."

Wat werd er gezegd?

Er is ophef ontstaan rond de uitspraken van mannelijke leden van het Amsterdamse studentencorps deden tijdens een lustrumdiner afgelopen weekend. Daarbij zou naar vrouwen zijn verwezen als 'sperma-emmers' en zij zouden 'niks en niks meer zijn dan een hoer'. Mannen zouden 'de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken'.

Bekijk hier de beelden:

Omstreden seksistische toespraak Amsterdams studentencorps

01:06

Als we kijken naar de letterlijke tekst, wordt er dus ook opgeroepen de 'nekken van vrouwen te breken' om hun 'lul erin te steken'. Gisteren zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat zij dit beschouwt als 'oproepen tot geweld tegen vrouwen'.

Opruiing

Betekent dit dat die uitspraken strafbaar zijn? "Je zou richting opruiing kunnen denken", zegt Sackers.

"Puur theoretisch zou je het kunnen zien als aanzetten tot geweld. Maar ook dat wordt bekeken in de context. Er zijn al maatregelen genomen; de betrokken studenten zijn opgestapt, de vereniging zelf krijgt geen geld meer van de universiteiten. Dan zou je kunnen denken: ze zijn al gestraft. En hoewel je dan kunt stellen dat er sprake is van ontbreken van beschaving, is er voor het strafrecht geen taak meer."

En
Lees ook:
En wéér een schandaal: 'Verandering corps kan, maar niet binnen een jaar'

Of een rechter zich ooit over deze kwestie gaat buigen, begint met de vraag of er aangifte gedaan wordt. "Theoretisch is een aangifte niet per se nodig, maar meestal komt het Openbaar Ministerie pas in actie na een aangifte", zegt Sackers.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. "Uitgangspunt is dat er aangifte gedaan wordt, anders ligt vervolging niet voor de hand."

Nog geen aangifte binnen

Gisteren schreef het Amsterdamse studentencorps A.S.C/A.V.S.V. in een verklaring dat zij juridisch advies zou inwinnen 'op basis waarvan wij zullen beoordelen of tegen de ernstigste uitspraken van zondagavond aangifte moet worden gedaan'. Of er daadwerkelijk aangifte gedaan wordt door de vereniging, is niet bekend.

Op dit moment is bij het OM, voor zover bekend bij de woordvoerder, nog geen aangifte binnen. Ook de Amsterdamse politie laat aan RTL Nieuws weten nog geen aangifte binnen te hebben.

Halsema:
Lees ook:
Halsema: seksisme en oproepen tot geweld tegen vrouwen door ASC 'onaanvaardbaar'