Vrouwonvriendelijk

Werken op het lustrumfeest van Amsterdams studentencorps: 'Heel onprettige ervaring'

27 juli 2022 12:25 Aangepast: 27 juli 2022 12:45
Archieffoto Beeld © ANP

Er vlogen stoelen de lucht in, de mensen in de bediening kregen nare opmerkingen te horen en de sfeer was onrustig. Het was een onprettige ervaring om afgelopen zondag op het lustrumfeest van het Amsterdams studentencorps te moeten werken, zo vertelt een bedieningsmedewerker aan RTL Nieuws.

Ja, hij wil zijn verhaal wel vertellen over het lustrumfeest van studentencorps A.S.C./A.V.S.V., over wat hij zag gebeuren als bedieningsmedewerker, maar dan wel anoniem.   

"De sfeer was in het begin prima. De dames en heren zaten apart. Normaal gesproken is het één grote ruimte, maar voor de gelegenheid was die opgedeeld." De medewerker en zijn collega's bedienden zondagavond beide ruimtes, en liepen dus heen en weer tussen de ruimte met de mannen, en de ruimte met de vrouwen. Ze brachten borden vol eten en glazen met drank rond. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droom prinses Amalia in duigen: kan ze nog bij Amsterdams studentencorps?

De speeches, waarin vrouwonvriendelijke, seksistische uitspraken werden gedaan, daar heeft hij niet 'uitgebreid naar staan luisteren', hij was immers aan het werk. Maar: "Het scanderen van 'dat woord' kon niemand ontgaan." Met 'dat woord' verwijst de medewerker onder andere naar het moment waarop de corpsleden werd gevraagd: 'Vrouwen zijn niets meer dan een...' Waarna de groep scanderend antwoordde met 'hoer'. 

"Ook de dames aan de andere kant zullen dat gehoord hebben", zegt de bedieningsmedewerker.

De beelden van de speeches zijn hieronder te zien: 

Grote verontwaardiging

Nadat de beelden van het lustsrumfeest uitlekten, is grote verontwaardiging ontstaan. Vrouwelijke leden van de vereniging stuurden een brandbrief. De rector van A.S.C./A.V.S.V stelt dat er consequenties komen voor degenen die de uitspraken hebben gedaan. 

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema beschouwt de uitspraak om 'nekken van vrouwen te breken', die ook op het filmpje te horen is, als een 'oproep tot geweld tegen vrouwen'. Ze gaat kijken welke maatregelen zij kan nemen tegen het ASC.

De verontwaardiging is volgens D66-leider en vicepremier Sigrid Kaag 'bemoedigend', laat ze via LinkedIn weten. Ze steunt de vrouwen binnen de vereniging die hiertegen zijn opgestaan en de 'duizenden afkeurende reacties van vrouwen én mannen in heel Nederland'. "Zo hoort het. Niet stil zijn." 

Stoelen de lucht in

De bedieningsmedewerker vertelt dat het op een gegeven moment tussen een paar tafels onrustig werd, er ontstond een opstootje, er werd met bier gegooid, hier en daar vlogen er wat stoelen door de lucht. Ook zijn er door een paar mensen vervelende opmerkingen gemaakt naar het bedienend personeel toe.

"Op een gegeven moment is toen besloten dat er bij de heren geen dessert geserveerd zou worden. Hun diner werd zo voortijdig afgebroken en zij vertrokken naar een andere ruimte, waardoor het weer rustiger werd."

Hoe andere medewerkers het precies hebben ervaren, en of er nog meer is gebeurd of gezegd, weet deze medewerker niet. Maar, wat hij wel weet: "Het was voor ons een heel onprettige ervaring."

De naam van de bedieningsmedewerker is bekend bij de redactie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En wéér een schandaal: 'Verandering corps kan, maar niet binnen een jaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore