Ga naar de inhoud
Afval op snelweg

Snelwegen geblokkeerd door boerenacties: puin gestort en branden gesticht

Brand langs de kant van de A50 bij Apeldoorn. Beeld © SPS Media

Op verschillende plekken in het land zijn snelwegen en op- en afritten geblokkeerd door acties van boeren. Op plekken langs de weg werden hooibalen in brand gestoken en puin en afval op de weg gedumpt. De acties concentreerden zich in de driehoek Utrecht-Zwolle-Hengelo.

Onder meer bij de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn was het raak, meldt de ANWB. 

Op de A50 liggen in brand gestoken hooibalen, autobanden en ander afval, zoals deze beelden laten zien:

Bekijk hier beelden:

00:34

Ook zijn veel op- en afritten van snelwegen deels of volledig geblokkeerd. Rijkswaterstaat spreekt van tientallen blokkades. Het opruimen van de rommel zal nog de hele ochtend duren.

Afval gedumpt

Ook langs de A28 bij Harderwijk zijn hooibalen in brand gestoken. Deze snelweg is op een aantal punten afgesloten: bij Lankhorst, Staphorst en 't Harde. Ook de A1 en A50 bij Apeldoorn zijn afgesloten, bij knooppunt Beekbergen.

Volgens de ANWB hebben boeren op veel plekken rijbanen versperd met in brand gestoken hooibalen, zand en hout. daarmee veroorzaakten ze op zeker één plek een ongeluk. Op een toerit van de A32 bij Meppel reed een auto in op een puinblokkade. De bestuurder kwam met de schrik vrij, maar de schade aan de auto was enorm:  

Ook op N-wegen

Er staan al veel files. Op een aantal plekken kan het verkeer nog over de vluchtstrook, elders staat het helemaal vast.

Daarnaast wordt er ook op verschillende N-wegen gedemonstreerd. Dat gebeurt onder meer tussen Hoogeveen en Ommen en tussen Harderwijk en Barneveld.