Ga naar de inhoud
Wel minder dan in 2021

Corona was begin dit jaar nog altijd veelvoorkomende doodsoorzaak

Een uitvaartcentrum, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het coronavirus veroorzaakte begin dit jaar nog altijd veel overlijdens. In de eerste drie maanden van 2022 overleden 3480 mensen aan de gevolgen van het virus. Toch is dat fors minder dan begin 2021, toen er meer dan twee keer zoveel coronadoden waren.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van vastgestelde doodsoorzaken. Gegevens daarover krijgt het statistiekbureau over het algemeen later doorgegeven dan het overlijden zelf. Daarom kan pas na enkele maanden een goed beeld worden gegeven van de doodsoorzaken.

Ontzettend veel besmettingen

Begin dit jaar werd de omikronvariant van het virus dominant in Nederland. Die maakt mensen minder ziek dan eerdere varianten, maar het totale aantal besmettingen was vooral in februari ontzettend hoog. Dagelijks kregen toen tienduizenden mensen een positief testresultaat van de GGD.

Dus
Lees ook:
Dus toch: corona-uitbraak begon op dierenmarkt Wuhan, blijkt uit onderzoek

Het aantal coronadoden was het hoogst in maart. Toen stierven volgens het CBS 1443 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. In januari overleden 1004 mensen aan de gevolgen van hun besmetting, in februari 1033. De meesten (62 procent) waren 80 jaar of ouder. Zo'n 8 procent van de mensen die begin dit jaar overleed door corona was jonger dan 65 jaar.

Er stierven begin dit jaar minder mensen aan de gevolgen van corona dan vorig jaar. In de eerste drie maanden van 2021 telde Nederland 8964 coronadoden. Daarmee was de ziekte de veroorzaker van 19 procent van het totale aantal sterfgevallen.

Geen oversterfte

Ondanks de sterfte door het coronavirus, was het totale aantal sterfgevallen begin dit jaar niet opmerkelijk hoog volgens het CBS. Er was geen sprake van zogeheten oversterfte.

Ruim
Lees ook:
Ruim kwart minder coronagevallen, instroom ziekenhuizen daalt

In januari en februari gingen zelfs iets minder mensen dood dan op basis van eerdere jaren te verwachten zou zijn. Kanker, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waaronder bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, waren de meest voorkomende doodsoorzaken.

Ruim 43.000 coronadoden

Volgens het CBS heeft het coronavirus sinds het begin van de uitbraak, begin 2020, aan 43.245 mensen in Nederland het leven gekost. Niet bij al deze coronadoden was er sprake van een positieve test, in sommige gevallen ging het om een vermoeden.

Kuipers
Lees ook:
Kuipers 'kan zich voorstellen' dat corona-isolatie verdwijnt, maar voorlopig niet