Ga naar de inhoud
Seksisme en oproepen tot geweld

Voorzitter ASC: studenten bedreigd die omstreden uitspraken deden

Het pand van het Amsterdams Studenten Corps. Beeld © ANP

De leden van het Amsterdamse studentencorps die zondag vrouwonvriendelijke uitspraken deden tijdens een lustrumdiner worden 'online en fysiek' lastiggevallen. De voorzitter van de studentenvereniging Heleen Vos roept 'mensen binnen en buiten de organisatie op om onmiddellijk op te houden met de opruiing en bedreiging die de betrokkenen momenteel' ervaren.

Er is ophef ontstaan rond de uitspraken van mannelijke leden deden tijdens het diner. Daarbij zou naar vrouwen zijn verwezen als 'sperma-emmers' en zij zouden 'niks en niks meer zijn dan een hoer'. Mannen zouden 'de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken'.

Bekijk hier de beelden:

Omstreden seksistische toespraak Amsterdams studentencorps

01:06

Drie leden hebben hun functie binnen het corps neergelegd, maakte Vos vandaag bekend. Ook onderzoekt de studentenvereniging onder meer of er aangifte gedaan moet worden.

'Trial by media'

Volgens Vos gaan er tegenstrijdige berichten rond over wat er is gezegd bij het diner en door wie. Zij zegt dat het om vier leden gaat die zich 'op absoluut ontoelaatbare wijze vrouwonvriendelijk en haatdragend' hebben uitgelaten.

Halsema:
Lees ook:
Halsema: seksisme en oproepen tot geweld tegen vrouwen door ASC 'onaanvaardbaar'

"De trial by media die nu al gaande is, moet stoppen. Na afronding van het onderzoek worden er conclusies getrokken en zullen de juiste maatregelen worden genomen."

De mannelijke studenten in kwestie hebben hun excuses aangeboden en zullen die ook nog persoonlijk aanbieden aan leden tijdens een bijeenkomst op de sociëteit, aldus Vos. Drie van de vier hadden een functie bij de vereniging. Twee waren er lid van de commissie die zich bezighoudt met de kennismakingstijd, de derde zat in het dagelijks bestuur van het corps.

En
Lees ook:
En wéér een schandaal: 'Verandering corps kan, maar niet binnen een jaar'