Ga naar de inhoud
Mogelijk maatregelen

Halsema: seksisme en oproepen tot geweld tegen vrouwen door ASC 'onaanvaardbaar'

Femke Halsema (archieffoto) Beeld © ANP

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt de vrouwonvriendelijke en seksistische uitspraken die dit weekend gedaan zijn bij het Amsterdamse Studentencorps onaanvaardbaar. De uitspraak om 'nekken van vrouwen te breken' beschouwt zij als een 'oproep tot geweld tegen vrouwen'. Halsema gaat kijken welke maatregelen zij kan nemen tegen het ASC.

Een uiterste consequentie kan zijn het (tijdelijk) intrekken van de exploitatievergunning van de sociëteit aan de Warmoesstraat. "De vereniging moet een veilige omgeving zijn voor huidige en nieuwe leden, in het bijzonder voor jonge vrouwen."

Halsema noemt de uitspraken een klap in het gezicht van het dagelijks bestuur van de studentenvereniging. "Het afgelopen jaar heb ik twee gesprekken gevoerd met de senaat, haar rector en een vertegenwoordiging van de reünisten. Zij hebben zich ongelooflijk ingespannen om de cultuur te veranderen. Het wangedrag tijdens het 'herendiner' is ook een klap in hun gezicht. (..) Ik ga ervan uit dat de vereniging zich volledig distantieert van de sprekers en gepaste maatregelen neemt."

'Hoer'

Een filmpje dat gisteren op Dumpert verscheen, doet een hoop stof opwaaien. Tijdens een zogenoemd Herendiner van het Amsterdamse Studenten Corps zit een grote groep leden aan mooi gedekte tafels. Borden met een lekker stukje vlees voor de neus. Allemaal gekleed in dezelfde witte blouse, nette donkere broek, donkere bretels.

En
Lees ook:
En wéér een schandaal: 'Verandering corps kan, maar niet binnen een jaar'

Iemand speecht door een microfoon. Volstrekt duidelijk is het, zegt hij, dat vrouwen 'niks en niks meer zijn dan een...' De hele zaal vult in koor aan: "Hoer." Dat werd eerder ook al luidkeels gescandeerd.

'Nekken breken'

Het was niet de enige seksistische uitspraak die afgelopen weekend door de eetzaal galmde. Zo werden vrouwen 'sperma-emmers' genoemd en werd gezegd 'de nekken van vrouwen te zullen breken' om hun 'lul erin te steken'. Bekijk hier de beelden:

Omstreden seksistische toespraak Amsterdams studentencorps

01:06

Nieuwe beelden opgedoken

Inmiddels zijn er nieuwe, expliciete beelden opgedoken van het lustrum van het Amsterdams Studentencorps ASC. In een video die gepubliceerd is op de site van Het Parool, is te zien hoe halfnaakte vrouwen op mannenhoofden bonken.

Het gaat om een act die te zien was op het podium te noverstaan van een bomvol plein met honderden corpsleden. Zij staan te lachen en te juichen tijdens de act.

De rector van het ASC laat aan de krant weten dat ze onderzoeken hoe het optreden geprogrammeerd had kunnen worden.

Ministerie: 'Zeer verwerpelijk'

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich uitgesproken over de kwestie. Het ministerie wil dat de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. het logo van het departement van de website afhaalt. 

Buitenlandse Zaken wilde met het logo op de website van de vereniging de mogelijkheid van werken voor het ministerie onder de aandacht van studenten brengen, schrijft het departement op Twitter. Het ministerie vindt de beelden die naar buiten zijn gekomen 'zeer verwerpelijk' en heeft het corps verzocht het logo van de site te halen. Dat is inmiddels gebeurd.

De inschrijving voor aspirant-leden van het Amsterdamse studentencorps is tot nader order opgeschort vanwege ophef over vrouwonvriendelijke speeches tijdens het lustrumdiner. Dat schrijft voorzitter Heleen Vos. De procedure hiervoor zou morgen beginnen. 

"De Senaat van het A.S.C./A.V.S.V. vindt het belangrijk dat in de komende tijd alle tijd en energie wordt besteed aan goed onderzoek naar en een adequate reactie op deze gebeurtenissen", aldus de voorzitter.

'Excuses'

Ze meldt verder dat mannelijke studenten die zich vrouwonvriendelijk hebben uitgelaten tijdens het lustrumdiner afgelopen zondag hun functie binnen de studentenvereniging hebben opgezegd. De vier sprekers hebben excuses gemaakt en zullen ze die ook nog persoonlijk aanbieden aan leden tijdens een bijeenkomst op de sociëteit, schrijft Vos.

Drie van de vier hadden een functie bij de vereniging. Twee waren lid van de commissie die zich bezighoudt met de kennismakingstijd, de derde zat in het dagelijks bestuur van het corps.

Minister Dijkgraaf 'erg geschrokken' 

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is 'erg geschrokken' van de seksistische uitlatingen door leden van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C/A.V.S.V. tijdens hun lustrumfeest. Hij spreekt van 'extreme, seksueel grensoverschrijdende uitspraken', die niet op zichzelf staan.

"Deze situatie toont wederom aan hoe diepgeworteld en hardnekkig het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag is", aldus Dijkgraaf. Het vindt volgens hem een voedingsbodem in 'genderstereotypering, machtsongelijkheid en ongecorrigeerd gedrag'. Het is zaak dit 'bij de kern aan te pakken', aldus de minister.

Dijkgraaf noemt het 'dapper' dat er leden zijn die zich uitspreken tegen seksuele intimidatie en de 'machocultuur' binnen het corps. Hij vindt het goed dat ook de besturen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het wangedrag hebben veroordeeld.