Studie start in september

RVD zwijgt over plannen Amalia na seksisme bij studentencorps

26 juli 2022 15:02 Aangepast: 26 juli 2022 18:03
Beeld © Rijksvoorlichtingsdienst

Het is niet bekend of prinses Amalia zich gaat aansluiten bij het studentencorps in Amsterdam, wanneer zij in de hoofdstad gaat studeren. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil daar niet op reageren.

De 18-jarige prinses liet in haar biografie weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan."

Studie begint in september

Aangezien de prinses in september begint aan haar studie politics, psychology, law and economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam, zou het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (ASC/AVSV) de vereniging zijn waarbij Amalia zich dan zou aansluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seksisme Amsterdams studentencorps afgestraft: geldkraan universiteiten blijft dicht

Deze vereniging kwam vandaag in het nieuws vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens de lustrumviering. Er zou naar vrouwen zijn verwezen als 'sperma-emmers' en zij zouden 'niks en niks meer zijn dan een hoer'. Mannen zouden 'de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken'.

Bekijk hieronder een gedeelte van de uitspraken terug:

De RVD wil niet reageren op de vraag of de recente gebeurtenissen invloed hebben op de keuze van Amalia. De studententijd van de troonopvolgster wordt beschouwd als een privékwestie.

Heleen Vos, voorzitter van ASC/AVSV, maakte bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het corps.

Traditie koninklijke familie 

Als Amalia kiest voor een lidmaatschap bij het Amsterdams studentencorps, zet ze de traditie van de Oranjes voort om lid te worden van het corps. Want, meerdere Oranjes gingen haar immers voor. Zo waren onder meer koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinses Julliana lid bij het Leids studentencorps Minerva (LCS). Het Groninger studentencorps Vindicat telt zelfs nog meer leden van de koninklijke familie, onder wie prinses Annette, prins Bernard jr., prinses Christina, prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène.  

Geen geld

Vanwege de grote ophef rond de uitspraken krijgt het corps ook komend collegejaar geen beurzen van de Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam. Vorig jaar ging de geldkraan dicht, na mishandelingen en vernederingen tijdens ontgroeningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw grensoverschrijdend gedrag Amsterdams studentencorps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore