Ga naar de inhoud
Meer beveiligers

'Schiphol laat vanaf volgende week weer meer passagiers toe'

Gisteren stonden er lange rijen op Schiphol, ter illustratie. Beeld © ANP / Farouk Batiche

Het aantal passagiers dat dagelijks vanaf Schiphol mag vertrekken, wordt volgende week verhoogd. Nu is de limiet nog 67.500 passagiers per dag, vanaf volgende week gaat het om 73.000 mensen. Er is betere bezetting bij de beveiligingscontrole, waardoor er ruimte is voor meer passagiers.

Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven vandaag in De Telegraaf. "Wij gaan uit van de bezetting van de beveiligingscontrole. Die is vanaf volgende week hoger", licht de woordvoerder toe. Wel blijft het op piekmomenten druk op de luchthaven, waardoor er nog altijd lange wachtrijen kunnen ontstaan.

Hoe lang die wachtrijen worden zie je in deze video, die verslaggeefster Laura eerder deze maand maakte:

4 uur van tevoren op Schiphol? Zelfs dan dikke stress

04:04
Je mag niet langer dan vier uur voor je vliegtuig vertrekt op Schiphol zijn. Maar op drukke dagen is er dan geen enkele garantie dat je je vliegtuig haalt. Zo ervaarde ook verslaggever Laura Veneman, die een vlucht boekte om te zien of het echt zo erg is.

Schiphol besloot vorige maand om het aantal passagiers dat per dag mag vertrekken flink te verlagen, vanwege de problemen bij de beveiligingscontrole. "Ik sta hier met een rotgevoel", zei topman Dick Benschop toen.

Tent blijft staan

Inmiddels is er dus weer een beetje lucht. Maar de woordvoerder zegt tegelijkertijd ook tegen de krant dat de tent die buiten de luchthaven staat, daar voorlopig zal blijven. Op de drukste dagen (vrijdag, zondag en maandag) kunnen reizigers daar doorheen blijven lopen op weg naar de beveiliging. De afgelopen dagen vertrokken er zo'n 58.000 tot 60.000 reizigers vanaf Schiphol.

Jan
Lees ook:
Jan Dulles spreekt de burger die via Schiphol reist moed in

Luchtvaartmaatschappij KLM, die door de beperkingen van Schiphol minder tickets ging verkopen en vluchten moest schrappen, zegt tegen De Telegraaf dat het voorlopig minder tickets blijft aanbieden. "Dat is om Schiphol, dat nog altijd een tekort heeft aan beveiligingspersoneel, en onszelf lucht te geven."

'We moeten erop vertrouwen'

Een woordvoerder van reisorganisatie TUI zegt tegen de krant dat verschillende vluchten die uitweken naar andere luchthavens vanaf volgende week weer vanaf Schiphol vertrekken. "We moeten erop vertrouwen dat Schiphol het volgende week geregeld heeft, zoals het is toegezegd."

Jacht
Lees ook:
Jacht op nieuw personeel voor Schiphol verloopt nog moeizaam