Ga naar de inhoud
Zondaginterview

Eerst zwanger met baard, nu bevallen van Ravi: 'Ons kind krijgt niet het etiket jongen of meisje'

Ryan met baby Ravi. Vijf maanden geleden beviel Ryan.

Met een volle baard en megabuik beviel Ryan Ramharak (30) uit Hilversum van baby Ravi. De trotse 'baba' kende tijdens de zwangerschap ups en downs, overwon hobbels en dealde samen met partner David met scheve gezichten. Maar het queerstel geeft niet op: "We willen ons kindje gendervrij opvoeden. Waarom zou je een etiket jongen of meisje op iemand plakken?"

Voor Ryan waren twee dingen in het leven zo klaar als een klontje. Eén: Ryan, geboren mét baarmoeder en opgevoed als meisje, heeft zich geen dag vrouw gevoeld en onderging daarom een geslachtsverandering. En twee: er was een grote levensdroom, zelf een kindje op aarde zetten. 

Wolk van een baby

Dat er sinds vijf maanden een wolk van een baby in de kinderwagen ligt, is dan ook het grootste geluk dat Ryan zich kan indenken. "Ravi is niet meer weg te denken uit ons leven", zegt die (Ryans keuze van persoonlijk voornaamwoord). Behaarde handen met gelakte nagels stoppen een speen in de mond van de dreumes. "We voeden Ravi gendervrij op."

De lievelingsactiviteit van de kleine spruit is overduidelijk. Lachend: "Aan mijn baard trekken en hard ook. De hele dag door."

Bekijk hier een interview met het stel:

Non-binaire Ryan beviel van baby Ravi

02:44
Non-binaire Ryan beviel van baby Ravi

Ryan, non-binair transpersoon, is als meisje opgevoed maar ging zeven jaar geleden in transitie. "Ik ben non-binair. Dus ik voel me geen vrouw, maar ook geen man." Ryan heeft wel een baarmoeder en kan dus op een biologische manier kinderen krijgen.

Geslachtsdelen 

Sinds een wetswijziging in 2014 kan iemand van geslacht veranderen zonder dat de persoon onvruchtbaar hoeft te worden. Daarvoor was dat volgens de Transgenderwet wel verplicht om officieel van sekse te kunnen veranderen. "Ik heb nog even getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik tijdens mijn transitie mijn baarmoeder en eierstokken gehouden. Ik ben zo blij met dat besluit."

Ryans kinderwens was levensgroot zegt partner David, man en queer cisman (queer is een overkoepelend begrip voor onder andere homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire/genderqueer mensen en cis is een term om iemand te beschrijven van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht). "Na de derde date zei Ryan al: ik wil graag een kindje."

Helemaal vanzelf ging dat zwanger worden overigens niet. Ryan moest stoppen met het spuiten van het mannelijke hormoon testosteron en weer ongesteld worden. Een bom aan hormonen gierde door het lijf.

"De periode was heel erg dubbel. Aan de ene kant was het zwanger zijn pittig. Maar om een zwangere buik voor de spiegel te zien was ook prachtig. Ik straalde continu, zo mooi."

Roze en blauwe kleren

Baby Ravi kwam gezond ter wereld, het enige dat uiteindelijk telt. De baby kreeg een inclusieve naam. Niet voor niets. Ravi wordt gendervrij opgevoed. Wat dat betekent? David: "Ravi speelt met poppen, blokken en lego. Heeft roze kleren én blauwe. Sommige mensen noemen Ravi een meisje, anderen een jongen. We laten deze mensen maar in hun waan. Ravi mag zijn wie-ie wil, zelf ontdekken. Vrij zijn." 

Er zijn mensen die zo'n opvoeding raar vinden of misschien zelfs wel idioot. Of het koppel dat snapt? "Eigenlijk niet," zegt David. "Want waarom zou het gek zijn? Wat is normaal en wie bepaalt dat dan?"

Maar het stel heeft ook geduld en dat is bewonderingswaardig. "We leggen mensen graag uit waarom we dingen doen zoals we ze doen. We willen graag in gesprek."

Daarom is er ook een documentaire: 'Ryan is zwanger'. De baba en papa worden daarin gevolgd tijdens de zwangerschap en de weken daarna. Alles is opgenomen, discussies, de bezoeken aan het ziekenhuis. "We willen graag laten zien dat queerstellen ook een kinderwens hebben. En er zijn, voor andere stellen die zich misschien nu laten tegenhouden om voor een kindje te gaan'', zegt Ryan.

Stellen als Ryan en David hebben het niet makkelijk. Er zijn er in ons land ook maar een handjevol van. Al zijn de mensen op straat overwegend begripvol. "Ik was in de winter zwanger dus ik had vaak een lange jas aan. Mijn dikke buik viel mensen vaak niet op. Als ik zei dat ik zwanger was, kreeg ik eigenlijk altijd wel goede reacties. David kreeg juist gekke of misplaatste opmerkingen."

David, knikkend: "Ik kreeg vragen over of en hoe we dan seks hadden. Brutaal toch? En hoe verzinnen mensen het? Ik voelde me ook niet altijd veilig, maar dat lag misschien ook aan mezelf. Als we ergens heen moesten nam ik tijdens de zwangerschap liever de auto dan dat ik over straat ging."

Computer says no

Het bureaucratische systeem is vooral het probleem. Het is vastgeroest, concludeert het stel. "Ik kreeg bijvoorbeeld geen ouderschapsverlof omdat ik als man ingeschreven sta. Ik kreeg een soort ziekteverlof", zegt Ryan.

Computer says no, zegt David hoofdschuddend. "We hadden laatst een auto-ongelukje en moesten naar het ziekenhuis. Een ouder met kind krijgt voorrang, maar daar sloegen alle systemen op hol bij het invullen van de formulieren. Omdat Ryan geen vrouw is."

Geboortecertificaat

Ook bij het geboortecertificaat ging het mis. Ravi moest als jongen of meisje worden aangegeven. Ryan: "Net als dat we hopen dat we de term 'moeder' uit het geboortecertificaat kunnen krijgen. In het certificaat moet een kind nu een moeder hebben. We zijn een rechtszaak begonnen en hopen dat we via de rechter kunnen regelen dat dat straks niet meer hoeft."

Het stel concludeert: er is nog een lange weg te gaan.  

Of het tweetal zichzelf als voorbeeld ziet voor andere queerstellen? "We willen dat mensen doen wat ze gelukkig maakt. Ik denk wel dat nu stellen zich nog laten tegenhouden. Omdat ze bang zijn, voor reacties of vooroordelen.  Als ze vragen hebben willen we ze graag helpen er voor anderen zijn."

Voor Ryan en David is het allemaal de moeite waard geweest. "Absoluut. Ravi is ons alles. Een kindje krijgen is alles waard." Of ze al fantaseren over een tweede? "Misschien. Als het mag, als het lukt. En als het ons gegeven is."

De documentaire 'Ryan is zwanger' is hier te zien.

Zondaginterview

Elke zondag publiceren we een interview in tekst en foto's van iemand die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn waar hij of zij bewonderenswaardig mee omgaat. De zondaginterviews hebben gemeen dat het verhaal van grote invloed is op het leven van de geïnterviewde.

Ben of ken jij iemand die geschikt zou zijn voor een zondaginterview? Laat het ons weten via dit mailadres: zondaginterview@rtl.nl

Lees hier de eerdere zondaginterviews.