Ga naar de inhoud
Zeldzame erfelijke ziekte

Gynaecoloog die kinderen verwekte met eigen sperma langer actief

Het Alrijne-ziekenhuis. Beeld © ANP

De (inmiddels overleden) gynaecoloog Jos Beek die meerdere vrouwen zwanger heeft gemaakt met zijn eigen sperma, blijkt acht jaar langer actief te zijn geweest dan tot nu toe gedacht werd. Dat heeft het Alrijne-ziekenhuis in Leiden vandaag bekendgemaakt.

Het Alrijne-ziekenhuis dacht aanvankelijk dat de vrouwenarts in 1986 was gestopt met vruchtbaarheidsbehandelingen. Begin deze maand werd gemeld dat Beek in elk geval is doorgegaan tot 1990. Vandaag blijkt dat de gynaecoloog van 1973 tot 1998 een vruchtbaarheidspraktijk had in het Elisabeth-ziekenhuis in Leiderdorp, dat later is opgegaan in het Alrijne.

Zeldzame erfelijke ziekte

Daarom is het mogelijk dat er meer mensen door de man zijn behandeld dan tot nu toe bekend was, zegt het Alrijne-ziekenhuis. Donorkinderen en hun ouders worden opgeroepen om contact op te nemen. Dit is belangrijk omdat Beek drager was van een zeldzame erfelijke aandoening. Om welke ziekte het gaat, is niet bekendgemaakt.

Eerder werd bekend dat twee kinderen die met het sperma van Beek verwekt waren, zijn overleden aan deze aandoening.

Twee
Lees ook:
Twee met zaad Leidse arts verwekte kinderen overleden aan erfelijke aandoening

Voor zover bekend heeft Beek in de jaren zeventig en tachtig 41 kinderen verwekt met zijn eigen sperma. De verwekte kinderen zijn wel op de hoogte gebracht. Zij hebben de aandoening misschien gekregen, of ze kunnen die doorgeven aan hun eigen kinderen. Voor zover bekend heeft de man in de jaren zeventig en tachtig in elk geval 41 kinderen verwekt.

Zaad van Karbaat

Enkele jaren geleden kwamen de praktijken van gynaecoloog Jan Karbaat aan het licht, waarover de bekende documentaire Het Zaad van Karbaat werd gemaakt. Hij zou de biologische vader van ongeveer tachtig kinderen zijn. Daarna zijn vergelijkbare zaken in Zwolle en Den Bosch naar buiten gekomen.

Zwolse
Lees ook:
Zwolse gynaecoloog verwekte zeker 47 donorkinderen met eigen sperma