Ga naar de inhoud
Politie reageert

Ophef na arrestatie man zonder onderbenen: 'Verdachte verzette zich'

Screenshot van het incident Beeld © Instagram / @tissskempi

Een filmpje waarop te zien is hoe drie politieagenten in Limburg een man zonder onderbenen op hardhandige wijze arresteren, leidt tot veel verontwaardigde reacties op sociale media. Een woordvoerder van de politie laat aan RTL Nieuws weten dat hij werd aangehouden op verdenking van meerdere vernielingen en dat hij zich tegen zijn aanhouding verzette.

Het filmpje van de aanhouding gaat rond op sociale media. Onder andere de Nederlandse rapper Kempi deelde de video op Instagram. Een man die een deel van zijn onderbenen mist, staat op straat en roept naar een agent: "Wat wil je?"

Worsteling

Op de achtergrond ligt op straat een scootmobiel op z'n kant. Op de beelden is te zien dat de agent de man vastgrijpt en naar de grond probeert te brengen. De man stribbelt tegen: hij zwaait met zijn benen en weet de agent bij zijn shirt te grijpen.

Daarop slaat de agent hem een paar keer hard met vuist in zijn gezicht, en roept: "Loslaten, loslaten!" Dat doet de man niet, waarop de agent hem nog een paar keer in zijn gezicht slaat.

Op vragen van RTL Nieuws meldt de politie in Limburg: "De politie kreeg woensdagavond een melding van verschillende vernielingen in Hoensbroek. Er zouden ramen zijn ingegooid met keien en een bloempot. De medewerker die op de videobeelden te zien is, trof daar de verdachte aan op een scootmobiel en wilde hem aanhouden. Daarop werd de hondengeleider door de verdachte uitgescholden en die wilde vluchten. Dit werd verhinderd door de agent waarna de verdachte viel. Op dit moment beginnen de beelden van de video die veelvuldig via social media gedeeld wordt."

'Gevorderd los te laten'

De politie wijst erop dat 'de verdachte duidelijk gevorderd wordt om los te laten'. "De verdachte weigert meermaals mee te werken, waardoor de medewerker zich genoodzaakt ziet om geweld toe te passen om de situatie onder controle te krijgen."

"Geweld mag alleen worden gebruikt als er geen andere opties meer zijn", zegt de woordvoerder ook. "Aan het gebruik van geweld gaat zo veel als mogelijk een waarschuwing vooraf."

'Agenten
Lees ook:
'Agenten te spreken over gebruik stroomstootwapen'