Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek tegen de agent die op 5 juli tijdens een boerenprotest gericht op een 16-jarige tractorbestuurder schoot. De agent wordt verdacht van poging tot doodslag.
Bij het boerenprotest op 5 juli langs de A32 bij Heerenveen schoot de agent gericht op de tractor waarin de 16-jarige Jouke zat. De kogel raakte de jongen niet. Het incident werd gefilmd:
Op beeld: politie schiet tijdens boerenprotest A32
De betrokken agent dacht dat de jongen op zijn collega's wilde inrijden en vreesde voor hun veiligheid. Aanvankelijk werd Jouke opgepakt op verdenking van poging tot doodslag, maar die zaak is later geseponeerd.
Het OM concludeert na onderzoek van de Rijksrecherche dat de agent zijn vuurwapen 'op een zodanige manier gebruikt, dat er voor het OM voldoende redenen zijn voor een onderzoek naar een poging tot doodslag'. Als het onderzoek is afgerond, beslist het OM of het daadwerkelijk overgaat tot vervolging en zo ja of er een rechtszaak komt.

De naam en leeftijd van de agent zijn uit veiligheidsoogpunt door het OM niet bekendgemaakt. Op sociale media gaan beelden rond waarin ten onrechte wordt gemeld dat het om de agent gaat die heeft geschoten.
Rol andere agenten
De Rijksrecherche heeft ook nog het handelen van twee andere agenten die bewuste dag onderzocht. Het gaat om een agent die een waarschuwingsschot heeft afgevuurd en een ander die het wapen heeft getrokken en dit gericht heeft op een persoon.
Ook deze twee agenten hebben niet 'conform de ambtsinstructie' gehandeld. "Toch ziet de officier geen reden om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek, omdat zij niet gericht hebben geschoten. De politie zal dit intern afhandelen", aldus het OM.

Een paar dagen na het incident zei hoofdcommissaris Gery Veldhuis van de politie-eenheid Noord-Nederland dat de betrokken agent 'een verkeerde inschatting' heeft gemaakt. "Collega’s verdachten hem ervan dat hij zijn tractor als wapen wilde gebruiken. Maar dat blijkt dus onterecht."
Volgens Veldhuis zat de agent er na het incident 'doorheen'. "Hij vindt het vreselijk dat hij in een situatie terechtkwam waarin hij meende van zijn vuurwapen gebruik te moeten maken. Dat het een jongen van zestien was, wist hij ook niet."
Onafhankelijk onderzoek naar incident
Het politie-onderzoek naar het vuurwapengebruik van de agent wordt uitgevoerd door een onafhankelijke rechercheafdeling, geen onderdeel van de politieorganisatie dus, die verondersteld wordt daarom objectief onderzoek te kunnen doen.
Nu volgt er dus ook een onderzoek van het OM. Een rechter kan dan uiteindelijk een straf kan opleggen. Die straffen vallen in de praktijk soms milder uit dan wanneer een burger een kogel afvuurt. Burgers mogen nooit geweld gebruiken, politiemensen uiteraard onder bepaalde omstandigheden wel.
Afgelopen 1 juli is een aanpassing gedaan in het Wetboek van Strafrecht. Agenten die nu tijdens hun werk iemand verwonden of zelfs doden door te schieten, kunnen niet meer alleen worden vervolgd voor bijvoorbeeld mishandeling of poging tot doodslag, maar ook voor 'schending van de geweldsinstructie, met letsel of de dood tot gevolg'. In het geval van Jouke belandde de kogel in de tractor en is er dus sowieso geen sprake van lichamelijk letsel.
Maar in dit geval is de verdenking voorlopig poging tot doodslag, een zwaardere verdenking dus. Dat zou kunnen betekenen dat wordt uitgegaan van disproportioneel geweld.