Ga naar de inhoud
Hoogrisicogroepen

Eerste Nederlanders krijgen vandaag vaccin tegen apenpokken

Een apenpokkenvaccin in de VS. Beeld © Getty

De eerste Nederlanders kunnen zich vandaag laten vaccineren tegen apenpokken. Een eerste groep mensen die een groter risico heeft op besmetting met het virus is daarvoor uitgenodigd.

Veruit de meeste besmettingen in Nederland hebben tot nu toe plaatsgevonden onder mannen die seks, of een andere vorm van intiem contact, hebben gehad met mannen. Daarom krijgt een zeer specifieke doelgroep de komende weken een uitnodiging voor een vaccin.

Hoogrisicogroepen 

Minister Kuipers schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat het gaat om trans personen en mannen die seks hebben met mannen en PReP gebruiken (een preventief middel tegen hiv) of daarvoor op de wachtlijst staan.

Ook trans personen en mannen die seks hebben met mannen die hiv-positief zijn getest en een hoog risico hebben op een soa, of die bekend zijn bij de soa-poli omdat ze daar een hoog risico op hebben, waaronder sekswerkers, krijgen een uitnodiging.

Tim
Lees ook:
Tim had als één van de eersten apenpokken: 'Dacht dat het muggenbulten waren'

In totaal gaat het om zo'n 32.000 mensen. Degenen die al gevaccineerd zijn tegen pokken, krijgen een vaccin aangeboden, degenen die dat niet zijn twee, met een tussenperiode van vier weken.

Vijf vrouwen, een kind

Kuipers schreef in de Kamerbrief vorige week dat er op 21 juli 712 bevestigde gevallen waren van apenpokken in Nederland. Het overgrote deel vond plaats onder de hoogrisicogroepen die nu een uitnodiging krijgen voor vaccinatie, vijf vrouwen zijn besmet en een kind in de basisschoolleeftijd.

Martijn krijgt een vaccin tegen de apenpokken en kijkt daar erg naar uit: 

Martijn krijgt vaccin tegen apenpokken: 'Kijk er heel erg naar uit'

01:44
Een paar weken geleden spraken we met Martijn, die een uitnodiging krijgt om zich te laten vaccineren. Hij kijkt ernaar uit.

Voor de meeste mensen is een besmetting hooguit pijnlijk en vervelend. In Nederland is niemand met het virus opgenomen in het ziekenhuis, in heel Europa zijn dat 200 mensen en is een persoon ermee op de IC terechtgekomen.

Het vaccin tegen apenpokken

Wie tegen apenpokken gevaccineerd wordt, krijgt het vaccin Imvanex. Dat is een vaccin tegen pokken, waarvan wordt verwacht dat het ook helpt tegen het verwante apenpokkenvirus. Dat doet het in elk geval wel bij dieren, bij mensen is dat nog niet onderzocht, zo staat te lezen in patiënteninformatie op de site van de GGD Amsterdam

Doordat het ook tegen pokken wordt ingezet, is bekend dat het middel veilig is, schrijft de GGD. Ook voor mensen met hiv. "Nog onbekend is hoe goed mensen in de praktijk na deze vaccinatie beschermd zijn."

De verwachting is dat het middel een infectie met apenpokken voorkomt, doordat het immuunsysteem na vaccinatie antistoffen gaat aanmaken tegen het pokkenvirus en die ook zullen beschermen tegen het apenpokkenvirus. In het middel zitten geen apenpokken, het kan de ziekte dus ook niet verspreiden of veroorzaken.