Ga naar de inhoud
Spin in het web

'Generalistische ziekenhuisarts dreigt te verdwijnen'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De speciaal opgeleide 'ziekenhuisartsen' dreigen weer te verdwijnen. Deze artsen kijken naar de hele patiënt, in plaats van naar alleen naar een long, hart of knie. Het kabinet wil er na tien jaar een stekker uittrekken, schrijft Trouw.

De ziekenhuisarts is bedoeld als spin in het web tussen gespecialiseerde artsen, zoals cardiologen en neurologen.

75 ziekenhuisartsen

Trouw schrijft dat sinds 2012 75 dokters als ziekenhuisarts zijn opgeleid. Ziekenhuizen zouden positief zijn over deze artsen. 

Toch wil minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid de opleiding tot ziekenhuisarts niet structureel betalen, schreef hij afgelopen juni in een Kamerbrief. De opleiding kreeg eerder een tijdelijke subsidie. Er zou de afgelopen jaren 32 miljoen euro in de opleiding van ziekenhuisartsen geïnvesteerd zijn, schrijft Trouw.

'Gaat
Lees ook:
'Gaat je niet lukken', kreeg Mirek als mavo-leerling te horen. Nu is hij chirurg

Kuipers is niet overtuigd van de 'noodzakelijkheid' van de artsen. Hij vindt dat elke medisch specialist voldoende basiskennis moet hebben om die andere problemen ook te herkennen en behandelen.

Geld uit opleidingsbudget 

Als er structureel geld naar de opleiding zou gaan, moet dat volgens Kuipers uit het huidige opleidingsbudget voor artsen komen. 

In de Kamerbrief wijst Kuipers naar artsenorganisatie Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de verenigingen van ziekenhuizen NFU en NVZ. Zij zijn positief over de generalistische arts, maar vooralsnog niet bereid een deel van het opleidingsbudget voor andere artsen op te geven voor ziekenhuisartsen.

Nijpend
Lees ook:
Nijpend tekort zorgpersoneel: 'Sta elke dag op met zwaarder gevoel'

Trouw meldt dat de FMS inderdaad heeft laten weten dat er 'geen onderbouwing is om de financiering van de opleiding ten koste te laten gaan van de medisch specialistische vervolgopleidingen'. De zorgclubs pleiten voor meer onderzoek naar de arts, maar hebben daar niets over gehoord van minister Kuipers en zijn voorganger, Hugo de Jonge, zegt een woordvoerder van de NVZ tegen Trouw.

De drie verenigingen zouden niet de intentie hebben gehad dat er helemaal geen geld meer naar de opleiding voor ziekenhuisartsen zou gaan. 

Opnieuw onderzoek

De Tweede Kamer wil dat de rol van de generalistische artsen opnieuw wordt onderzocht vanwege de discussies hierover. Voor het zomerreces nam de Tweede Kamer een motie aan die Kuipers oproept tot meer onderzoek.

Bekijk ook: dit is waarom huisartsen zo vaak 'kijk het nog maar even aan' zeggen

02:24
Een paar weken wachten voor je bij je huisarts terecht kunt? Het gebeurt steeds vaker. Dat heeft alles te maken met het huisartsentekort en de hoge werkdruk die huisartsen mede daardoor ervaren.