Ga naar de inhoud
Financiering schaalvergroting

Rabobank: 'gemengde gevoelens' over rol in stikstofcrisis

De Rabobank is de belangrijkste geldverstrekker voor boeren. Beeld © ANP

De Rabobank heeft gereageerd op haar rol in de stikstofcrisis. De belangrijkste geldverstrekker voor boeren kijkt 'met gemengde gevoelens terug op de jarenlange schaalvergroting'. Maar de bank krijgt nog altijd kritiek vanwege de huidige houding in de stikstofcrisis.

'Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen', zegt de Rabobank tegen Trouw. De schaalvergroting 'is ingezet door de overheid en onderaan de streep gaat het er nu om dat we de boeren helpen aan perspectief en de natuur beschermen.'

De Rabobank financierde jarenlang de opschaling van de veehouderij, ook al was bekend dat dat milieuschade opleverde. De bank volgde de regels van de overheid, die maatregelen steeds uitstelde, maar dat wil volgens critici niet zeggen dat die niks kwalijk te nemen is.

Minder boze boeren

"Als de Rabobank tien jaar geleden een andere keuze had gemaakt was de stikstofcrisis nu minder groot en waren er minder boze boeren", zegt Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab. Ook de huidige aanpak van de Rabobank leidt tot kritiek. Die zou het voortouw moeten nemen bij het veranderen van de landbouw.  

Goedkoper
Lees ook:
Goedkoper de stikstofdoelen halen: het kan, maar is het wenselijk?

De bank zet haar zinnen nu op een samenwerking met zuivelconcern FrieslandCampina en mechanisatiebedrijf Lely, dat fel tegen inkrimping van de veestapel is. De partijen willen boeren laten investeren in robots en nieuwe vloeren in stallen, die urine en poep kunnen scheiden. Dat zou de stikstof uitstoot terugbrengen, maar vanuit de wetenschap klinkt kritiek op de methode. 

Kritiek WNF 

Opvallend is de kritiek van het Wereldnatuurfonds (WNF), dat op bepaalde vlakken samenwerkt met de Rabobank. Dat stuurde een open brief naar de bank waarin het diens rol in de crisis laakte. De innovatie in de stallen zou de boeren alleen maar verder op kosten jagen, waarschuwt het WNF. 

De Rabobank moet op korte termijn met concrete plannen komen voor vernieuwing van de landbouw, zegt het WNF. "Er is geen excuus meer voor de Rabobank om te wachten. Het kabinet wil het nu ook en er is geld beschikbaar. Het is aan de Rabobank om het voortouw te nemen", zegt Natasja Oerlemans van de natuurorganisatie. 

Bekijk ook: Boer Tijmen vreest voor uitkoop door stikstof: 'Wil niet wéér verhuizen'

01:36
Met de stikstofaanpak staat ook het uitkopen van boeren op de agenda. Boer Tijmen weet als geen ander hoe dat is.