Ga naar de inhoud
Nederland in top 5

Zoek op: dit paspoort geeft toegang tot de meeste (en minste) landen

Met een Palestijns paspoort heb je toegang tot 38 landen zonder visum. Met een Afghaans paspoort nog minder. Beeld © ANP

Met je Nederlandse paspoort kun je visumvrij en zonder gedoe reizen naar 188 landen in de wereld. Daarmee staan we in de top 5 van landen waarvoor alleen een paspoort voldoende is om er binnen te komen. Japan voert de lijst aan.

Dat blijkt uit de Henley Passport Index. De laatste jaren nemen Aziatische landen in deze lijst de koppositie over van Europese landen. Japan staat op 1, Singapore en Zuid-Korea delen plek twee, met één land minder makkelijk te bezoeken dan Japan.

Nederland staat op een gedeelde vijfde plek. Wij kunnen visumvrij reizen naar 188 landen. Daarmee verslaan we de Belgen. Zo is het voor ons makkelijker om Mongolië en Pakistan te bezoeken.

Zoek zelf op:

Vrij reizen

Een visum aanvragen kost tijd en er zijn kosten aan verbonden. Vaak gaat het om een paar tientjes. Japan, het land dat op één staat, kan in 193 van de 195 landen op de wereld terecht zonder visum. Zij hoeven niet in de buidel te tasten om Myanmar, India, China en Azerbeidzjan te bezoeken, waar Nederlanders dat wel moeten.

Duo
Lees ook:
Duo verdacht van vervalsen paspoort voor Taghi

Onderaan: Afghanistan

Andere opvallende landen: Rusland staat met zijn paspoort op plek 50, waarmee je 119 landen visumvrij kunt bezoeken. Het land is gezakt, onder meer vanwege opgelegde sancties na aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Onderaan bungelt Afghanistan op plek 112. De Afghaanse pas geeft toegang tot (slechts) 27 landen.

De onderzoekers geven aan dat door corona het reizen nog altijd wordt beperkt, en ook al heb je een 'krachtig' paspoort, door chaos op de vliegvelden deze zomer kan het reizen toch nog gedoe opleveren.

4 uur van tevoren op Schiphol? Zelfs dan dikke stress

04:04
verslaggever Laura Veneman boekte een vlucht naar Spanje om te zien of het echt zo erg is als wordt gezegd.