Ga naar de inhoud
Ook bestuursverbod

Rechter ontslaat Sywert van Lienden bij eigen mondkapjesstichting

Sywert van Lienden krijgt ook een bestuursverbod voor de komende vijf jaar. Beeld © ANP

Sywert van Lienden wordt ontslagen als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA), heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag besloten. Hij zou als bestuurder, samen met zijn compagnon Bernd Damme, niet in het belang van de stichting hebben geopereerd vanwege hun geheime commerciële activiteiten.

Het Openbaar Ministerie vroeg om zijn ontslag. Justitie denkt dat Van Lienden klanten vanuit de mondkapjesstichting - hijzelf beweert er zonder winstoogmerk mee begonnen te zijn - doorgesluisd heeft naar een commerciële bv. Dit bedrijf stond los van de stichting. Hiermee verdiende hij miljoenen.

De zaak werd aangespannen door zeven ex-medewerkers van de stichting Hulptroepen Alliantie en het Openbaar Ministerie. De uitspraak is een nederlaag voor Van Lienden, die volhoudt niets te hebben misdaan.

Bestuursverbod

Daarnaast mag hij, net als zijn kompaan Bernd Damme, de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting worden, meldt de rechtbank.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer eist openbaar maken stukken mondkapjesdeal

Volgens de rechtbank benadrukte de bestuurders, en dan vooral Van Lienden, naar buiten toe dat ze zich 'belangeloos met SHA inzetten voor de zorg'. Maar het onderscheid tussen SHA en de commerciële bv was daarbij niet helder, aldus de rechters. 

Een van de deals voor de levering van mondkapjes die gesloten werd, was met het ministerie van Volksgezondheid. Van Lienden zei in een eerdere zitting dat het juist de overheid was die het via commerciële levering wilde regelen. Hij ontkende dat de oprichting van SHA vanaf het begin al een eigen belang diende.

Controverse

Ook meldde de voormalig bestuurder meermaals in de rechtbank dat hij privé zwaar is getroffen door de controverse die is ontstaan. Die maatschappelijke controverse is door toedoen van Van Lienden en Damme zelf ontstaan, zegt de rechtbank nu. 

"Pas nadat in de media aandacht was besteed aan de betrokkenheid van de commerciële bv bij de mondkapjesdeal en aan de dubbelrol die de bestuurders daarbij hadden gespeeld, hebben ze daarover meer duidelijkheid verschaft. Dat zij dit vanwege geheimhoudingsverplichtingen niet eerder konden doen, is niet gebleken."

OM
Lees ook:
OM legt beslag op miljoenen van ondernemer Sywert van Lienden

Van Lienden en Damme waren in april al geschorst op verzoek van het OM. Een derde zakenpartner, Camille van Gestel, stapte eerder uit eigen beweging op. Nu het duo ontslagen is, onderzoekt een nieuw bestuur de aansprakelijkheid van het voormalige bestuur. Naast deze civiele procedure loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek.

Reactie: 'Teleurstellend'

Het besluit van de rechtbank is teleurstellend, meldt zijn advocaat Han Jahae. Er wordt 'serieus nagedacht' over een hoger beroep.
Volgens Jahae is 80 procent van het verweer van de verdediging door de rechtbank 'buiten beschouwing' gelaten.

Ook is er volgens Jahae niet gewacht op het rapport van onderzoeksbureau Deloitte, dat onderzoek doet naar de omstreden mondkapjesdeal. "Ik ben ervan overtuigd dat de uitkomst dan anders was geweest", zegt de advocaat.