Ga naar de inhoud
Grens bereikt

Militaire steun aan Oekraïne staat onder druk: magazijnen Defensie bijna leeg

Een pantserhouwitser tijdens de presentatie van de Defensienota 2022. Beeld © ANP

Nederland bereikt de grens van wat het nog kan doen om Oekraïne met militair materieel te steunen. De magazijnen van Defensie raken leeg, ondanks de miljarden die de krijgsmacht erbij heeft gekregen. Dat zegt staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie, VVD) in een interview met het AD.

De behoefte en wens om Oekraïne te steunen is er wel, benadrukt Van der Maat. "Maar onze garage is niet oneindig vol. Het begint steeds spannender te worden wat we nog kunnen doen."

'Impact op onszelf steeds groter'

Als voorbeeld noemt Van der Maat de Nederlandse pantserhouwitsers, achttien in totaal, die aan het Oekraïense leger werden gegeven. "Dan zie je al de impact op onze eigen geoefendheid. Die impact op onszelf zal steeds groter worden."

De bewindsman spreekt van 'een dilemma'. "Hoe ver ben je bereid te gaan?" Van der Maat wijst erop dat de oorlog in Oekraïne ook 'rechtstreeks onze belangen' raakt.

Steeds
Lees ook:
Steeds zwaardere wapens naar Oekraïne: 'Strijd wordt nog intensiever'

Voor de oorlog in Oekraïne kampte de Nederlandse krijgsmacht al met grote tekorten. "Toen ik als staatssecretaris begon, schrok ik daar wel van", zegt Van der Maat. "Ik denk niet dat de buitenwereld doorheeft wat we van defensie hebben gevraagd."

Miljarden erbij

Dit jaar krijgt Defensie er, na jaren van bezuinigingen, juist miljarden bij. Toch is het wegwerken van de tekorten aan munitie en ander materieel niet makkelijk, zegt Van der Maat. Bij de aanschaf van materieel, loopt Defensie tegen meerdere problemen aan. Een voorbeeld zijn de lange levertijden. "Nu de wereldwijde vraag omhoogschiet, lopen in de defensie-industrie al die productielijnen vol", aldus Van der Maat. 

De bewindsman waarschuwt dat als Nederland nu te maken zou krijgen met een aanval op het eigen grondgebied, defensie maar 'een paar dagen' kan meedoen. Daarna zijn de kogels, bommen en raketten op.

Nederland
Lees ook:
Nederland en Duitsland steunen Oekraïne met zwaardere wapens