Ga naar de inhoud
Veel hitteklachten

Militairen reanimeren wandelaar tijdens Vierdaagse Nijmegen

Korporaals Shirley en Esther reanimeerden een wandelaar. Beeld © Ministerie van Defensie

Twee militairen van de Koninklijke Landmacht hebben vandaag tijdens de Vierdaagse in Nijmegen met succes een wandelaar gereanimeerd. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De korporaals Shirley en Esther kwamen op de route een man tegen met wie het niet goed leek te gaan. Ze spraken de man aan, maar kregen geen reactie. "Ze onderzochten hem en Shirley is vervolgens direct gaan reanimeren, terwijl Esther hulp haalde. Gelukkig boden Britse medici direct ondersteuning."

Bij bewustzijn

De hulpverleners en het slachtoffer zijn van de zon afgeschermd met een poncholiner, een soort deken. De man kwam na anderhalve minuut reanimeren weer bij bewustzijn en is met een ambulance afgevoerd.

Commandant van Kamp Heumensoord luitenant-kolonel John Haasnoot heeft de militairen bedankt. Beide militairen kregen voor hun alerte optreden een schildje overhandigd.

Veel
Lees ook:
Veel Vierdaagselopers flauwgevallen of oververhit, 1490 mensen uitgevallen

Eerder vandaag werd al bekend dat opvallend veel Vierdaagselopers na binnenkomst in Nijmegen last kregen van hitteklachten. Meerdere mensen vielen flauw. Het Rode Kruis kreeg wegens de drukte bij de behandeltent assistentie van verpleegkundigen van Defensie.

Vanochtend konden de meeste wandelaars niet wachten om te beginnen, vooral nadat gisteren de eerste wandeldag wegens de hitte was geschrapt. We waren bij de start aanwezig en maakten deze reportage:

Dolblij dat het weer mag: Vierdaagselopers na bloedhitte eindelijk van start

01:08
Gisteren werd de eerste wandeldag afgelast vanwege de extreme hitte, vanochtend vertrokken de lopers van de 50 kilometer in alle vroegte.