Ga naar de inhoud
Ruim boven de 30 graden

Veel Vierdaagselopers flauwgevallen of oververhit, 1490 mensen uitgevallen

Langs de route van de Nijmeegse Vierdaagse worden flesjes gevuld met water. Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/Manon Bruininga

Het Rode Kruis heeft vanmiddag bij de behandeling van deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse assistentie gekregen van verpleegkundigen van Defensie. Dat was nodig omdat veel mensen flauwvielen of last hadden van de hitte, vooral nadat ze over de finish waren gekomen en hun eerste biertje hadden gedronken.

In totaal haakten 1490 Vierdaagselopers vandaag af door klachten of doordat ze te laat over de finish kwamen. Tijdens de laatste editie, in 2019, waren dat er op de eerste dag 661, maar toen was het volgens de marsleiding ideaal wandelweer.

Erg benauwd

Vandaag was het in de omgeving Nijmegen ruim boven de 30 graden Celsius, en vooral in de middag erg benauwd.

Wat opvallend is, is dat het vooral na binnenkomst druk werd bij het Rode Kruis. "Mensen komen over de finish en nemen een glas alcohol. Dat hakt erin als je de hele dag energie hebt verbruikt, misschien wat weinig hebt gedronken en een zouttekort hebt. Dan ga je onderuit", legt Han Pelster, operationeel leider van het Rode Kruis, uit.

Lopers
Lees ook:
Lopers begonnen aan eerste dag Vierdaagse van Nijmegen

Het Rode Kruis was verder vooral druk met de traditionele blaren. Onderweg moesten 493 lopers met blaren worden geholpen, en na binnenkomst 723 mensen. Daarnaast werden wandelaars geholpen aan insectenbeten, schaafwondjes en lichte hitteklachten.

Geen ernstige gevallen

Er hebben zich volgens het Rode Kruis geen ernstige gevallen voorgedaan. Er zijn wel mensen naar het ziekenhuis gebracht, zoals tijdens elke Vierdaagse gebeurt, maar niemand met een spoedrit.

Volgens de hulporganisatie was het vandaag minder druk dan voorgaande jaren op de eerste wandeldag. Pelster verklaart: "Deze eerste dag was voor de wandelaars wellicht een wat makkelijkere route, na twee coronajaren is iedereen wellicht wat beter getraind en mensen hebben op de afgelaste dinsdag misschien goed gerust."

Bekijk ook: Eigenwijze diehards lopen toch 'eerste' Vierdaagsedag: 'Anders niet compleet'

01:43
De Vierdaagse is dit jaar een dag korter, omdat het met de hoge temperaturen gisteren niet verantwoord werd geacht om te lopen. Een aantal mensen ging gisteren toch van start.