'Doe eens normaal'

Vrouw die op de rug van dolfijn klom in Zandvoort meldt zich bij politie

20 juli 2022 15:56 Aangepast: 20 juli 2022 17:04
Still uit de video. Beeld © Dumpert

De vrouw die gisteren in zee bij Zandvoort op de rug van een dolfijn klom, heeft zichzelf gemeld bij de politie. Die had eerder op de dag laten weten het incident te onderzoeken en de vrouw te willen spreken. "We gaan met haar in gesprek."

De dolfijn, een spitssnuit, zwom gisteren opeens tussen de badgasten in Zandvoort. Terwijl andere zwemmers het dier terug probeerden te leiden richting open zee, greep de vrouw het dier beet en klom op diens rug. Op de beelden, onder meer te zien op Dumpert, is te horen dat omstanders de vrouw hardop bekritiseren en uitschelden. "Doe eens normaal jij", klinkt het meermaals.

Er wordt onderzoek gedaan of er sprake is van een strafbaar feit, schrijft de politie.

Heel verontrustend

SOS Dolfijn noemde de aanwezigheid van de dolfijnen bij Zandvoort gisteren 'heel verontrustend'. "Dit zijn tandwalvissen en die horen niet in de Noordzee. Het zijn diepzeedieren."

De dieren zijn vermoedelijk verdwaald geraakt, zei Annemarie van den Berg van de hulporganisatie. "Als ze in de Noordzee belanden raken ze in de problemen. Deze dieren weten in dit soort wateren niet goed te overleven. Ze zoeken hun voedsel op twee tot drie kilometer diepte."

Reddingsteams proberen tussen de kust en de dolfijnen te blijven en zo te voorkomen dat de dieren stranden. "Als dat gebeurt zijn ze ten dode opgeschreven. Ons doel is om de dieren te laten omkeren zodat ze zelf de Noordzee uitzwemmen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dolfijnen zwemmen voor de kust van Zandvoort: 'Voorkomen dat ze stranden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore