Ga naar de inhoud
Gewurgd na ruzie

Ook in hoger beroep cel en tbs voor jongste broer in zaak omgebrachte Lotte

Lotte (foto familie Lotte)

Een van de twee broers in de zaak van de omgebrachte Lotte (14) in Almelo, heeft in hoger beroep een jaar cel en jeugd-tbs opgelegd gekregen. Het gaat om de jongste broer, die 15 jaar oud was toen Lotte werd gedood. Hij kreeg dezelfde straf in december 2021 opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de dood van Lotte.

Het meisje werd in januari 2021 dood gevonden in een sloot in Almelo. Het lichaam lag verstopt onder het riet. De jongen en zijn oudere broer hadden elk een relatie met haar gehad.

Er was ruzie ontstaan, waarna het meisje werd gewurgd. De nu 17-jarige jongen werd net als zijn oudere broer veroordeeld voor de dood van het meisje en het wegmaken van het lijk. De jongen ging in beroep omdat volgens zijn advocaat het aanwezig zijn bij de dood van het meisje iets anders is dan het medeplegen.

 

Verklaring
Lees ook:
Verklaring over dood Lotte (14): woedende jongen mishandelde en wurgde haar

Het hof vond met name de chatberichten van de jongste broer het belangrijkste bewijs. Hij schreef daarin dat hij was doorgedraaid en dat hij Lotte getrapt heeft. Zelf zei de jongen dat hij die berichten had geschreven om zijn broer uit de wind te houden omdat hij, als jongere van de twee, de laagste straf zou krijgen.

Hogere straf voor broer

Hij was destijds 15 en zijn broer 17 jaar oud. Maar in die berichten worden beide broers juist belast. Bovendien heeft de jongen tegenover het hof verklaard dat hij op dat moment nog helemaal niet wist dat zijn broer vanwege diens leeftijd een hogere straf dan hijzelf kon krijgen.

Vader
Lees ook:
Vader veroordeelde broers niet langer verdachte in zaak Lotte

Samen met zijn broer had hij een dag eerder het plan gesmeed om met het slachtoffer de confrontatie aan te gaan 'en haar zo nodig met geweld tot de orde te roepen', oordeelt het hof. Na de dood sleepten beide broers het lichaam de sloot in. Daarna gingen ze er snel vandoor op de scooter en hebben hun schoenen schoongespoten bij een tankstation.

De jongen heeft een stoornis waardoor de kans op herhaling als groot wordt ingeschat. Dat maakte dat jeugd-tbs op zijn plaats is. Zijn oudere broer (inmiddels 18 jaar) kreeg eind 2021 twee jaar cel en jeugd-tbs opgelegd.

Bekijk ook: Familie reageert op dood 14-jarige Lotte uit Almelo

05:03

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore