Betalen om te delen

We raakten verslaafd aan Netflix, en nu betalen we de prijs (letterlijk)

20 juli 2022 15:34 Aangepast: 22 juli 2022 17:33
Beeld ter illustratie. Beeld © Imago Stock & People GmbH

In Zuid-Amerika wordt het al getest en de kans dat het binnenkort onze kant op komt is groot: Netflix gaat geld vragen voor het delen van accounts. Jarenlang stond de streamingdienst het toe waardoor hij explosief groeide, nu houdt het bedrijf de hand op. Een slimme truc, want nu kunnen we niet meer zonder.

Netflix is groot, de allergrootste. Het heeft enorm veel aanbod en daar betalen we ook voor. De afrekening: voor een basisabonnement betaal je 7,99 euro, bij een premium-account zie je elke maand 15,99 afgeschreven worden. Ter vergelijking: het basisabonnement van HBO Max kost 5,99.

"Netflix zit op een enorme stapel kostbare content", legt Floris Poort van Bright uit. "Ze hebben ons verwend. We weten nu wat we kunnen verwachten en de dienst mag niet van die kwaliteit afwijken. Dus het moet duurder worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix gestart met toeslag voor abonnees die account delen

Netflix verloor het afgelopen kwartaal 200.000 betalende abonnees. Die daling wijt het bedrijf onder andere aan het massale delen van wachtwoorden.

Meer geld verdienen

Dat wil het bedrijf de komende tijd gaan aanpakken om zo 'meer geld te verdienen aan het grote aantal gebruikers'. In Latijns-Amerikaanse landen is Netflix al gestart met een maandelijkse toeslag voor abonnees die hun account delen. Je betaalt zo'n drie dollar (3 euro) extra per persoon.

Dit betaal je voor de populaire streamingsdiensten:

Netflix:

 • Basisabonnement: 7,99 per maand
 • Standaardabonnement: 11,99 per maand
 • Premiumabonnement: 15,99 per maand

Disney+

 • Standaard abonnement: 8,99 per maand
 • Jaarabonnement: 107,88 per jaar

NLZIET

 • Standaardabonnement: 7,95 per maand

HBO Max

 • Basisabonnement: 5,99 per maand
 • Standaardabonnement: 7,99 per maand

Apple TV+

 • Standaardabonnement: 4,99 per maand

Videoland

 • Basisabonnement: 4,99 per maand
 • Plusabonnement: 8,99 per maand
 • Premiumabonnement: 10,99 per maand

Amazon Prime 

 • Standaardabonnement: 2,99 per maand

Dat terwijl de Amerikaanse streamingdienst groot werd dánkzij het delen van accounts. "Ze hebben het jarenlang goed gevonden. Nu zijn ze op een punt gekomen dat de concurrentie te groot is en moeten ze een andere kant op. Ze zijn geschrokken van de daling in abonnees", zegt Poort.

Groot aanbod, hoge prijs

"De concurrentie blijft bewust goedkoper. Netflix wilde voor iedereen wat bieden en bracht daarom allerlei verschillende soorten films en series. Andere diensten zoals Disney+ en Amazon Prime gaan juist de niche in en hebben kleiner aanbod."

"Daarom kunnen ze goedkoper blijven. Bovendien stunten zij met prijzen en hebben zij al goedkopere abonnementen met reclames. Daar komt Netflix pas later dit jaar mee"

Illegale verkoop van abonnementen

Accounts delen is niet de enige manier hoe gebruikers proberen op een goedkopere manier streamingsdiensten te krijgen. Zo worden op AliExpress illegaal abonnementen aangeboden voor een fractie van de prijs

Een jaar lang onbeperkt netflixen bijvoorbeeld voor nog geen 50 euro. Of een jaar Disney+ voor 12 euro. De Chinese verkoopsite liet RTL Nieuws weten dat de abonnementen illegaal zijn en dat de verkopers niet aan de site verbonden zijn. Toch worden ze nog massaal aangeboden.

Het is volgens Poort niet de vraag óf we in Nederland ook moeten gaan betalen voor het delen van je account, maar wanneer. De verwachting is dat dat gebeurt zodra Netflix haar nieuwe goedkopere abonnement met reclame op poten heeft begin 2023.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix in zee met Microsoft voor goedkoper abonnement

Even rekenen: je bent groot fan van films en series en daarom heb je een premium Netflix-account van 15,99 per maand. Die deel je met je broer, moeder, vriendin en ex. Zodra de nieuwe regel van Netflix wordt ingevoerd, komt er maar liefst 12 euro per maand bij. Dat is 144 euro extra per jaar.

Best een flink bedrag, maar volgens de Bright-journalist zal Netflix daar geen kijkers om verliezen. Want ja, die ene leuke serie die alleen daar beschikbaar is wil je toch zien. "Het zal meer voor discussie binnen je familie en vriendenkring zorgen", lacht Poort. "Jullie moeten betalen en anders schop ik je eraf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore