Ga naar de inhoud
Weekend weer boven 30

Plakken en zweten: elfde landelijke tropische nacht ooit

Bloedheet in de slaapkamers Beeld © ANP

De extreme hitte van gisteren bleef ook vannacht flink hangen. Het was de elfde landelijke tropennacht ooit. In bijna het hele land bleef het boven de 20 graden. In binnensteden was het met temperaturen boven de 25 graden zwoel.

Het is een landelijke tropennacht als het in De Bilt boven de 20 graden is. Dat werd vannacht makkelijk gehaald. Het betekende de achtste landelijke tropische nacht in de laatste 20 jaar.

Omdat het gisteren ook bloedheet was - het warmst in Maastricht met 39,5 graden - was het in veel slaapkamers en huiskamers bijna niet te doen. Alleen mensen met een airco op de slaapkamer zullen weinig van de plaknacht hebben meegekregen.

In oosten nog lang warm

Kunnen we vandaag afkoelen? "Nou deels", zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog van Buienradar. "Vooral in het oosten blijft het nog lang warm vandaag." Daar komt de temperatuur nog altijd boven de 30 graden uit.

In het westen, waar het eerder op de dag al wat bewolking te zien is, wordt het nog 'maar' 23 á 24 graden. Daar kan het ook al in de loop van de ochtend gaan regenen.

Pas later in de dag komt er ook in het westen en zuiden regen. Dat kunnen volgens Dorrestein wat heftigere buien worden met onweer, hagel en wind. Maar zoals gezegd blijft het daar nog lang broeierig.

Net geen hittegolf

Wat betreft de temperatuur wordt het net geen hittegolf, ook niet lokaal. Dan had het morgen boven de 25 graden moeten worden, en dat halen we nergens meer. Het is dan nog wel boven de 20 graden, wat voor veel mensen aangenamer zal zijn dan de afgelopen dagen. 

Dorrestein ziet in de weermodelen wel weer nieuwe warmte aankomen. "Komende zondag en maandag kan het alweer 30 graden worden. Maar die extreme warmte van gisteren zien we voorlopig niet terug."

Bekijk ook: Puffen, puffen, puffen, wat was het heet!

01:40
In de zon is was het 'niet te doen'