Ga naar de inhoud
Oud-minister

Jeroen Dijsselbloem voorgedragen als burgemeester van Eindhoven

Jeroen Dijsselbloem (archieffoto) Beeld © ANP

De gemeenteraad van Eindhoven heeft oud-minister Jeroen Dijsselbloem voorgedragen als nieuwe burgemeester. De nieuwe eerste burger volgt VVD'er John Jorritsma op, die vorig jaar aankondigde zijn termijn van zes jaar als burgemeester niet te willen verlengen.

De vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester adviseerde de gemeenteraad dinsdag tijdens een besloten vergadering. De gemeenteraad formuleerde eerder al een aantal eisen waaraan de nieuwe kandidaat moet voldoen, mede op basis van wensen vanuit de bevolking.

Voorkeur voor een vrouw

De nieuwe burgemeester moet lef en charisma hebben, een verbinder zijn, beschikken over het nodige doorzettingsvermogen en bovendien had de raad een voorkeur voor een vrouw.

Naar de functie solliciteerden elf mannen en zeven vrouwen, onder wie vijftien (voormalige) wethouders of burgemeesters.

Koning

De voordracht wordt nu voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, die deze vervolgens adviseert aan de Kroon. Uiteindelijk zet de koning zijn handtekening onder de benoeming, het gaat om een Koninklijk Besluit.

Jeroen
Lees ook:
Jeroen Dijsselbloem als IMF-baas? 'Hij is de ideale kandidaat'