Ga naar de inhoud
Na wekenlange stijging

Forse daling van aantal nieuwe coronagevallen

Een testlocatie, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Er komen steeds minder coronabesmettingen aan het licht, blijkt uit cijfers van het RIVM. In de afgelopen week werden 38.470 positieve tests geregistreerd, bijna 11 procent minder dan in de week ervoor.

Het is de eerste daling op weekbasis sinds eind mei. Zes weken lang nam het aantal positieve tests toe, in juni zelfs met meer dan 70 procent per week. Het RIVM zei een paar weken geleden al dat de top van de zomergolf in zicht leek.

Minder testen

Bijna 50.000 mensen gingen vorige week naar een teststraat om te horen of ze inderdaad besmet zijn geraakt. Een week eerder deden bijna 53.000 mensen dat. Voor het eerst sinds eind mei daalt het aantal testafspraken.

Coronavariant
Lees ook:
Coronavariant centaurus aangetroffen in Nederland

Bij 638 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is iets meer dan de week ervoor, toen de ziekenhuizen 631 patiënten opnamen. Van de 638 opgenomen patiënten belandden 30 op de intensive care, tegen 42 een week eerder. Het aantal gemelde sterfgevallen door corona steeg van 17 naar 30.

Mondkapjes in Zeeuwse ziekenhuizen

Of de daling van het aantal besmettingen ook op de lange termijn goed nieuws is, blijft de vraag. Experts waarschuwen dat er in het najaar opnieuw een opleving van het virus kan zijn. Uit voorzorg besloten Zeeuwse ziekenhuizen dat het mondkapje vanaf morgen weer verplicht is

Verdrievoudiging besmettingen Europa

In Europa sterven elke week nog steeds bijna 3000 mensen aan het coronavirus. Verder is de afgelopen zes weken het aantal besmettingen verdrievoudigd in de Europese regio, meldt de directeur Europa van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, Hans Kluge.

Hij roept landen dringend op het virus weer beter in de gaten te houden en verspreiding in te dammen. Anders kunnen in de herfst en winter problemen ontstaan.