Ga naar de inhoud
Vandaag en morgen

Honderden kinderopvanglocaties eerder dicht vanwege hitte

Een meisje op een kinderdagverblijf, beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Honderden kinderopvangorganisaties hebben vanwege de hitte besloten vandaag en morgen eerder dicht te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) aan RTL Nieuws.

"Voor ouders natuurlijk een vervelend bericht, zeker wanneer zij ook al te maken hebben met sluitingen als gevolg van personeelstekort", aldus de organisatie. 

Overmacht

Ook kinderdagverblijf Kindergarden, dat zo'n 70 vestigingen telt in heel het land, heeft een tropenrooster ingesteld. Dat betekent dat alle kinderdagverblijven vandaag en morgen van 07.30 uur tot 13.00 uur open zijn.

"We hebben dit gedaan, omdat we nog niet eerder zulke hoge temperaturen hebben meegemaakt", zegt algemeen directeur Nicole Krabbenborg. "En wat we merken is dat kleine kinderen zich niet zo snel aanpassen aan de hitte." Ze ziet de keuze als overmacht. "Je kijkt naar de veiligheid van medewerkers en kinderen."

Kinderopvang eerder dicht door hitte, ouders niet blij: 'Thuis is het ook warm'

01:36

BOinK trekt in twijfel of dit wel een kwestie van overmacht is. "Op het weer heeft de kinderopvangorganisatie natuurlijk geen invloed, maar waar de organisatie wel invloed op heeft, is hoe ze hun gebouwen kunnen aanpassen dat het ook bij hitte mogelijk is om open te blijven en kinderen verantwoord op te vangen", stelt BOinK. 

Maximaal 27 graden

Een kinderdagverblijf moet er altijd voor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van kinderen is gegarandeerd. Volgens de oudercommissie is de norm dat het in groepsruimten niet warmer mag zijn dan 27 graden en in slaapkamers maximaal 25 graden.

Als een organisatie de opvang wil sluiten, of een tropenrooster wil instellen (kortere lesuren of lesdagen) omdat het te heet dreigt te worden, dan moet die daarover eerst advies vragen aan de commissie. "Uit de signalen die bij BOinK binnenkomen blijkt dat dit meestal niet is gebeurd", stelt ze.

Van
Lees ook:
Van zout eten tot een koude douche: 11 feiten en fabels over de hitte