Ga naar de inhoud
Militair zit vast

Buurt in shock na dood baby: 'Vreselijk wat moeder en kind is overkomen'

Buurvrouw Sacha zag drama Rotterdam: 'Vreselijk dat de baby het niet heeft gered'

01:09

Buurtbewoners van de Rotterdamse Wolphaertsbocht zoeken een dag na de fatale steekpartij waarbij een baby is doodgestoken naar woorden én antwoorden op de vele vragen. Overbuurman Robino zag het drama vanaf zijn balkon gebeuren en bracht de baby nog naar het ziekenhuis. "Ik zat in een slechte film. Ik voelde tijdens de rit dat het kindje het niet ging redden."

Hij verrichte een heldendaad, maar toch voelt de 33-jarige Robino dat niet zo. "Want het meisje van nog geen 1 jaar heeft het niet gehaald", zegt de Rotterdammer zichtbaar aangeslagen in de deuropening van zijn appartement. Op steenworp afstand van zijn woning voltrok zich gistermiddag rond vijf uur een drama. 

Militair aangehouden

In de woning boven kapsalon Barth werd een baby doodgestoken. Een 22-jarige Rotterdammer is aangehouden. De Koninklijke Marechaussee bevestigt dat het om een militair gaat. 

Verder wil de marechaussee - die de woordvoering doet omdat de verdachte een militair is - in het belang van het onderzoek niets kwijt over de kwestie. 

Veel vragen

Volgens buurtbewoners is de militair de vader van het kind, iets wat de marechaussee niet wil bevestigen. Voor de woning, waar gisteren tot laat sporenonderzoek is gedaan, verzamelen zich de hele dag buurtbewoners. Ze zoeken troost bij elkaar, leggen knuffels en bloemen neer. Er zijn veel vragen. Wat ging er in die woning mis? Draaide de 22-jarige militair door?

"Dit is voor de moeder en haar baby", zegt Sasha Gokoel met natte ogen terwijl ze een beertje voor de deur legt. Ook zij zag het drama van een afstand gebeuren. "Ik was aan het koken toen ik gegil van de moeder en oma hoorde, recht tegenover mijn appartement. 'Mijn kindje, mijn kindje', klonk het. Afschuwelijk, het gegil ging door merg en been", zegt Sasha. "De zon schijnt, maar ik kan niet meer genieten van de zomer. Vreselijk dat je getuige bent van zoiets afschuwelijks. Van zo'n laffe daad."

Ook Robino zag vanaf zijn balkon de moeder en oma bij de deuropening schreeuwen om hulp. "De oma hield het meisje tegen haar borst. De moeder stond ernaast en schreeuwde. Ze probeerden auto's aan te houden omdat ze hulp nodig hadden."

De Rotterdammer bedacht zich geen moment, rende naar beneden en startte zijn Volkswagen Golf. "De oma en het kindje gingen naast mij zitten, voorin. Achterin zat de moeder." Er waren veel vragen, maar er werd niet gesproken tijdens de autorit naar het ziekenhuis. "Ik ben als een malle door de stad gereden, het leek alsof ik in een film zat. Het kindje hoorde ik al niet meer."

Niet meer te redden

De Rotterdammer had tijdens de autorit niet door wat er precies aan de hand was. "Totdat we na een kleine vijf minuten in het Ikazia Ziekenhuis kwamen en artsen het kindje optilden. Ze konden het meisje niet meer redden. Ze was denk ik al overleden toen ik haar naar het ziekenhuis reed."

Robino heeft nog met de moeder en oma in de wachtkamer van het ziekenhuis gezeten. "De familie zat zelf ook vol vragen over hoe dit kon gebeuren. Ze waren totaal verrast."

Op beelden in handen van RTV Rijnmond is te zien hoe de militair uit de woning komt en wordt uitgescholden door de buurt. "Wat ben jij voor een man? Een kleine baby, hoe kan je dat doen? Idioot", klinkt het.

Sacha zag vanaf haar balkon de arrestatie van de militair. "Het duurde best lang voordat agenten hem hadden. Hij zat in het huis. Hij gaf zichzelf over."

De Rotterdamse zoekt naar woorden. "Dit is het ergste wat ik ooit gezien heb in mijn leven. Mijn gedachten zijn bij de moeder en het kindje. Ik bid dat het meisje rust mag vinden in de hemel." 

Kind
Lees ook:
Kind doodgestoken in Rotterdam, verdachte (22) opgepakt

Zwarte bladzijde

In het tegenovergelegen café Paviljoentje zoeken ze ook naar woorden. De kroeg ligt op een steenworp afstand van de bewuste woning en zat vol toen de steekpartij gebeurde.

Aan de bar zoeken wijkgenoten troost. De militair kennen ze niet, de moeder van het kind alleen van gezicht. "Het is hier een komen en gaan van mensen", klinkt het. 

112 gebeld

"Ik heb nog geprobeerd te helpen", vertelt John terwijl hij aan zijn koffie nipt. De wijkbewoner kwam zijn Chinese bestelling ophalen toen de vrouwen om hulp schreeuwden. "Ik zag de vrouwen met de baby in hun handen. Ze waren totaal in paniek toen ik mijn auto parkeerde. Ik probeerde de boel te sussen. Heb direct 112 gebeld. Ik had geen idee wat er aan de hand was joh."

Een buurtgenoot legt een arm op zijn schouder. "Dit kon niemand zien aankomen. Dit konden wij als wijk niet tegenhouden. Het is een zwarte dag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore