Ga naar de inhoud
Molotovcocktails

Celstraffen van 5 jaar en tbs voor aanslag op Groningse journalist

De politie verspreidde beelden van de brandstichting.

Twee mannen hebben een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden gekregen voor een aanslag op de Groningse journalist Willem Groeneveld.

De rechter acht Tjeerd P. (32) en Jaimy John W. (33) schuldig aan brandstichting en poging tot moord. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie. 

De rechtbank vindt dat er sprake is van een 'doelbewuste actie tegen een journalist' en niet van een gemoedsopwelling bij de mannen.

Molotovcocktails

De mannen gooiden in de ochtend van 19 augustus rond 03.00 uur een brandend bierflesje door de voordeur bij Groeneveld van stadsblog Sikkom. Groeneveld en zijn partner wisten het vuur te doven en bleven ongedeerd. De mannen had drie bierflesjes bij zich, vermoedelijk waren het molotovcocktails.

P. en W. behoorden tot een groep complotdenkers rond corona. Ze kenden elkaar van demonstraties. Groeneveld schreef kritisch over coronacomplotdenkers en was daardoor volgens het Openbaar Ministerie een doelwit. De officier van justitie sprak tijdens de zaak van 'een aanslag op de persvrijheid'.

'Domme, simpele zielen'

Beide mannen hebben hun daad bekend en zeggen spijt te hebben. Ze waren dronken die avond. Het doel was om Groeneveld aan het schrikken te maken, zei de advocaat van W. tijdens de behandeling van de zaak begin deze maand: "Een actie door twee domme, simpele zielen."

Het OM tilde een stuk zwaarder aan de zaak. "Mensen die een publieke taak uitoefenen, zeker ook journalisten, moeten hun werk ongestoord kunnen doen", aldus de officier eerder. "Zonder persvrijheid, geen democratische rechtsstaat."

Willem Groeneveld sprak eerder met RTL Nieuws over persvrijheid en de gewelddadige incidenten tegen journalisten: 

Journalisten in Nederland vaker onder vuur: 'Ze gooiden molotovcocktails bij me naar binnen'

02:50