Ga naar de inhoud
Straf ontlopen

Meespeuren op reis: beelden van gevluchte misdadigers op luchthavens

De voortvluchtigen Beeld © Politie

Wie vanaf Schiphol, Rotterdam en Eindhoven reist, kan met ingang van vandaag bij de vertrekgates beeldschermen tegenkomen waarop misdadigers worden getoond die vermoedelijk naar het buitenland zijn gevlucht.

Reizigers wordt gevraagd tijdens hun reis uit te kijken naar deze voortvluchtigen en de politie te tippen. Het gaat om acht veroordeelden die in Nederland nog straffen moeten uitzitten van tussen de vier jaar, voor een gewapende overval, tot levenslang voor moord.

Straf ontlopen

De instanties denken dat de acht voortvluchtigen zich in het buitenland schuilhouden om zo hun opgelegde straf te ontlopen. Politie en Openbaar Ministerie willen met de hulp van het publiek onder andere weten waar de daders zich momenteel bevinden en wie hun contacten zijn.

OM
Lees meer
OM plaatst man die zijn ex doodstak op Nationale Opsporingslijst

Andy Kraag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche, zegt dat justitie en politie 'onverminderd' blijven doorgaan om ervoor te zorgen dat een veroordeelde zijn opgelegde straf uitzit. Dat is met name voor slachtoffers en nabestaanden belangrijk, aldus Kraag. 

Wel of geen uitleveringsverdrag

"Niemand is onvindbaar en wij stoppen niet. Niet in de opsporing van deze voortvluchtigen en niet in het vinden van nieuwe oplossingen om criminelen die in Nederland veroordeeld zijn, op te pakken. We doen alles wat nodig is, dus ze kunnen zich beter melden bij de politie om de straf uit te zitten."

Het is overigens niet altijd zeker of verdachten overgebracht worden naar Nederland. Dat komt bijvoorbeeld omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met bepaalde landen.

Politie vraagt vakantiegangers om hulp bij opsporing criminelen

04:09