Ga naar de inhoud
Ook smogwaarschuwing

Het wordt heet: Nationaal Hitteplan en hitteprotocol RWS vandaag in werking

Vrouw en hond gewapend tegen de hitte Beeld © ANP / Marcel van den Bergh

Vandaag treedt het Nationaal Hitteplan in werking vanwege de verwachte warmte. Ook worden diverse andere maatregelen genomen.

Rijkswaterstaat stelt vanaf 10.00 uur een eigen hitteprotocol in en er geldt ook een smogwaarschuwing omdat er door de hoge temperaturen in een groot deel van Europa smog kan ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen.

Ouderen kwetsbaarste groep

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat het Nationaal Hitteplan wordt ingesteld omdat de hitte ervoor kan zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, gezondheidsproblemen kunnen ervaren. Daarbij kan het gaan om ongemakken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar ook om ernstigere problemen zoals uitdroging en hitteberoerte.

Het Nationaal Hitteplan houdt in dat organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig worden geattendeerd dat er aanhoudend warm weer is voorspeld waarbij maatregelen moeten worden genomen ter bescherming van die kwetsbare groepen.

Het
Lees meer
Het is snikheet, ook voor huisdieren: zo bescherm je ze tegen de hitte

"Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben", meldt het RIVM.

Daklozen en kinderen

Ook anderen kunnen problemen krijgen, bijvoorbeeld mensen in een sociaal isolement, daklozen, en jonge kinderen. "Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer, zomersmog, hebben invloed op iedereen."

Eerder maakten we deze video, waarin we uitleggen hoe het lichaam reageert op extreme hitte:

Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

02:20

Gestrande automobilisten

Bij het hitteprotocol van Rijkswaterstaat worden gestrande automobilisten zo snel mogelijk naar een plek gebracht met voorzieningen, zoals een tankstation.

"Een plek waar ze veilig en uit de zon kunnen staan en iets kunnen drinken en eten", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Tips voor de tropische dag

  • Drink voldoende water.
  • Hou je woning koel door zonwering en/of een ventilator of airco.
  • Vermijd lichamelijke inspanning, vooral 's middags en in de vroege avond.
  • Voorkom verbranding door de zon: smeer je goed in.

Bekijk ook - Getest: zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto

03:43
Elke zomer moeten kinderen en dieren gered worden uit snikhete auto's. Die kunnen geparkeerd in de zon namelijk in no time veranderen in sauna's. Verslaggever Laura Veneman nam de proef op de som, terwijl een thermofysioloog haar temperaturen mat.

Uit onderzoek uit 2006 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat hogere temperaturen tot meer sterftegevallen leiden. Bij elke graad stijging van de gemiddelde temperatuur zijn er 31 extra doden per week.

Zo
Lees meer
Zo bereid je je voor op de snikhete dagen die eraan komen

Zo warm is het bij jou: