Ga naar de inhoud
Wandeldag geschrapt

Stefs vader overleed tijdens snikhete Vierdaagse in 2006: 'Maatregelen verstandig'

Monument voor wandelaars die in 2006 tijdens de Vierdaagse overleden. Beeld © ANP / Piroschka van de Wouw

Zestien jaar geleden stierven twee wandelaars op een snikhete dag tijdens de Vierdaagse. Een van hen was de vader van Stef, Reyn Kussy. De temperaturen zijn aanstaande dinsdag, de dag waarop de Vierdaagse zou beginnen, nog hoger dan in 2006. Dat de organisatie heeft besloten om deze eerste wandeldag te schrappen, vindt Stef een verstandig besluit. "De organisatie heeft een grote verantwoordelijkheid."

Het is 'uniek en historisch' dat de Vierdaagse dit jaar maar uit drie dagen bestaat. Dat zei marsleider Henny Sackers vanmiddag tijdens een persconferentie waar bekend werd gemaakt dat er dinsdag niet gewandeld wordt.

Hittegolf 2006

"Het is niet verantwoord", zei Sackers, die in zijn toelichting verwees naar de dood van twee wandelaars in 2006. De omstandigheden zijn nu nog slechter dan destijds. Dinsdag wordt mogelijk de 40 graden aangetikt.

Zestien jaar geleden overleed Reyn Kussy (toen 57 jaar oud) tijdens de Vierdaagse, vertelt zijn zoon Stef aan RTL Nieuws. De eerste dag van de Vierdaagse is altijd moeilijk, maar in 2006 was die extreem zwaar. Het was boven de 30 graden, midden in een hittegolf. Lopers zaten er helemaal doorheen. Hoe dichter bij Nijmegen, hoe meer mensen er omvielen van de hitte. Ambulances reden af en aan.

Vierdaagse
Lees ook:
Vierdaagse schrapt eerste dag: 'Unieke en historische beslissing'

Drie mensen moesten worden gereanimeerd. Twee deelnemers overleden, onder wie Stefs vader. Zijn dood kwam als 'een donderslag bij heldere hemel', vertelt Stef. Reyn was kerngezond. Hij liep zijn dertiende Vierdaagse en was een ervaren loper.

Goede conditie

"Hij was ook getraind. Hij had de standaardtochten gelopen die van tevoren worden aangeraden om conditie op te bouwen", zegt Stef. Reyn kwam om het leven door de hitte. Zijn zoon Stef wil vooral zeggen: zoiets kan de beste overkomen.

Hoewel het inmiddels dus jaren geleden is en Stef de dood van zijn vader een plekje heeft gegeven, komt zijn overlijden rond deze tijd van het jaar altijd weer naar boven. "Vooral als het zo warm is. Deze dagen gaan niet voorbij zonder dat je er een keer aan denkt."

Hitteplan

De organisatie besloot na de dood van Reyn in 2006 de hele Vierdaagse af te gelasten. De jaren daarna heeft de organisatie veel gedaan om nog zo'n drama te voorkomen.

Zo werden er hitteplannen geïntroduceerd. Aan de hand van deze protocollen is vandaag ook besloten om de eerste wandeldag aankomende dinsdag af te gelasten. Bekijk in deze video waarom de organisatie dat besloot:

Vierdaagse schrapt eerste dag: 'Unieke en historische beslissing'

00:53
De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar niet door.

De nabestaanden van Reyn Kussy willen benadrukken dat ze het de organisatie van de Vierdaagse destijds niets kwalijk hebben genomen. "Ik heb mij nooit negatief uitgelaten over de Vierdaagse. Ik geef het je te doen, zo'n grote organisatie", zegt Stef. "Het is een evenement waar zóveel mensen plezier uit halen. Waarom zou je dat in het negatieve willen trekken? Zo zitten wij niet in elkaar."

Waarschuwing voor lopers

Stef hoopt dat wat er in 2006 gebeurde een waarschuwing is voor de lopers van nu. "Een etappe van 50 kilometer gaat je niet in de koude kleren zitten. Daar moet je niet te licht over denken. Mijn vader was een getrainde loper die wist wat er kon gebeuren. Toch ging het mis. Bescherm jezelf goed, drink genoeg. Ga niet over je eigen grenzen heen."

Nationaal
Lees ook:
Nationaal hitteplan treedt morgen in werking