Ga naar de inhoud
'Niet verantwoord'

Eerste dag Vierdaagse Nijmegen geschrapt om extreme hitte: 'Ongekend'

Teleurstelling in Nijmegen na het schrappen van de eerste wandeldag. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Meter

De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt geschrapt vanwege de extreme hitte. Dat heeft de organisatie van het wandelevenement tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Dinsdag loopt de temperatuur mogelijk op tot 40 graden. "Dan is wandelen niet verantwoord", stelt de organisatie.

Er is sprake van 'code rood', zegt marsleider Henny Sackers. Daarom wordt de eerste wandeldag geschrapt. "Het is niet verantwoord om de eerste dag te gaan wandelen", aldus Sackers. "Andere maatregelen, zoals vroeg starten met wandelen, zijn niet voldoende." Daarom wordt deze 'unieke' beslissing genomen.

Vierdaagse van drie dagen

De Vierdaagse bestaat dit jaar uit drie dagen. Dat is nog nooit eerder gebeurd en volgens Sackers 'uniek en historisch'. Het is niet mogelijk om toch vier dagen te wandelen door op zaterdag door te gaan. "Dit is qua vergunning niet mogelijk. Daarnaast rekenen vrijwilligers erop dat zij vrijdag weer naar huis kunnen."

Bekijk de toelichting van de organisatie hier: 

Vierdaagse schrapt eerste dag: 'Unieke en historische beslissing'

00:53
De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar niet door.

Marsleider Sackers raadt lopers ten stelligste af om dinsdag op eigen gelegenheid toch te gaan lopen. Er is geen enkele voorziening onderweg, ook geen medische zorg, benadrukt hij.

Vierdaagsekruisje

Lopers krijgen na drie succesvolle dagen lopen wel een Vierdaagsekruisje, een officiële onderscheiding. De reglementen voorzien in een dag uitval, aldus het bestuur.

De beslissing om de eerste dag af te gelasten is genomen door een weerdienst van de Vierdaagse, die overlegde met onder meer de medische dienst van het evenement, een inspanningsfysioloog, een sportpsycholoog en het Rode Kruis.

'Gevoel van teleurstelling'

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, spreekt van een "gevoel van teleurstelling". 

Niet alleen dinsdag wordt het heel warm. Ook morgen, als de lopers hun startkaart moeten ophalen, woensdag en donderdag zal het erg warm zijn.

Tropisch weer

Dinsdag komt de grens van 40 graden in zicht, het RIVM liet vanochtend weten dat vanaf morgen het Nationaal Hitteplan in werking treedt om kwetsbaren te beschermen.

Marsleider Henny Sackers van de Vierdaagse legde eerder uit dat beslissende factoren zijn hoeveel wind er onderweg staat en hoe hoog de luchtvochtigheid zal zijn. Door het lopen raken de wandelaars zeer verhit en het lichaam moet die warmte kwijt kunnen.

Speciaal hitteprotocol

De Vierdaagse beschikt al jaren over een speciaal hitteprotocol. Daarin staan maatregelen als eerder starten of later finishen, de route inkorten, militairen zonder bepakking laten lopen en zelfs een wandeldag doorstrepen.

Tropische
Lees ook:
Tropische dagen en nachten op komst: 'Twee dagen flink afzien'

Het hitteprotocol is opgesteld nadat in 2006 twee lopers overleden na een eveneens zeer warme eerste wandeldag. Het werd toen 34 graden Celsius. Of de lopers door de hitte bezweken is nooit vastgesteld. De Vierdaagse werd afgelast.

Ruim 42.000 inschrijvingen

Ruim 42.000 wandelaars hebben zich ingeschreven voor de 104e Vierdaagse. Het is bekend dat er elk jaar enkele duizenden lopers minder echt aan de tocht beginnen. Nu het zo warm dreigt te worden zouden wel eens zeer veel inschrijvers kunnen afhaken.

Bekijk ook: vorig jaar tranen om afgelaste Vierdaagse

02:21
In 2020 en 2021 werd het ruim honderdjarige evenement afgelast vanwege de coronapandemie. Dat zorgde voor teleurgestelde wandelaars.